Het laatste levensjaar van Georges-Jacques Danton (1759-1794), als oud-minister aanvankelijk de medestander van Robespierre, maar daarna door de laatste beschouwd als zijn vijand
Titel
Danton
Regisseur
Andrzej Wajda
Naar het werk van
Stanislawa Przybyszewska
Componist
Jean Prodromidès 1927-2016
Acteur
Gérard Depardieu
Taal
Frans
Uitgever
Video Film Express, 2008
1 dvd-video
Oorspr. opname
1983
Speelduur
130 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands Naar het toneelstuk Sprawa Dantona van Stanislawa Przybyszewska
EAN
8713053012082

Besprekingen

Frans-Poolse coproductie uit 1983 van Andrzej Wajda (in 2000 bekroond met een Oscar voor zijn hele oeuvre), met Gérard Dépardieu, Wojciech Pszoniak e.a. Danton is een van de leiders van de Franse Revolutie eind 18e eeuw. Wanneer Danton terugkeert naar Parijs ziet hij dat zijn voormalig medestander Robespierre een waar schrikbewind voert, met massale executies. Binnen de kortste tijd staan de voormalige medestanders lijnrecht tegenover elkaar, maar als Danton probeert de terreur te stoppen wordt hij door Robespierre voor het tribunaal gedaagd en veroordeeld voor verraad. Roger Ebert (Chicago Sun Times,i) geeft 4 (van 5) sterren en vindt de film goed geacteerd en goed geregisseerd. De Speelfilmencyclopedie (6e ed.,1995) gaf 3 (van 5) sterren: 'zeer goed spel van Dépardieu (...)'. Bafta Award Beste film; César Film Award Beste regisseur. Geen extra's.

Over Andrzej Wajda

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Andrzej Witold Wajda (Suwałki, 6 maart 1926 – Krakau, 9 oktober 2016) was een Poolse filmregisseur. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste regisseur van de Poolse filmschool en een van de belangrijkste filmmakers uit het voormalige Oostblok.

Leven en werk

Wajda was de zoon van een Poolse cavalerie-officier, een van de slachtoffers van de massamoorden in Katyn. Op zestienjarige leeftijd werd Wajda lid van de Armia Krajowa, het nationalistische verzetsleger in Polen. Na de oorlog studeerde hij voor kunstschilder aan de academie van fijne kunsten in Krakau.

In 1950 besloot hij filmmaker te worden en volgde hij lessen aan de filmschool van Łódź, waar filmregisseur Aleksander Ford leraar was. Na in 1952 te zijn afgestudeerd ging hij bij Ford aan het werk als zijn assistent bij de opnames van de film Piątka z ulicy Barskiej (1954). In 1955 maakte hij zijn filmdebuut met de anti-oorlogsfilm Pokolenie (1955), wa…Lees verder op Wikipedia