Boek
Nederlands
Een vrouwelijke Noorse politie-inspecteur onderzoekt de moord op de vrouw van een advocaat-generaal en de moord op een journalist.
Titel
Dode joker
Auteur
Anne Holt
Vertaler
Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Død joker
Uitgever
Breda: De Geus, 2004
412 p.
ISBN
90-445-0013-9

Besprekingen

Hanne Wilhelmsen is in Dode Joker politie-inspecteur van dienst, zij het dat de hoofdrol in deze thriller veeleer toekomt aan de gedoodverfde dader, advocaat-generaal Halvorsrud, die al vlug mede slachtoffer blijkt te zijn. De man in kwestie wordt aangetroffen op de plaats van misdaad in wat heet: bezwarende omstandigheden. Hij was willoos getuige van de moord op zijn vrouw, die door onthoofding om het leven werd gebracht. De advocaat-generaal verkeert in shocktoestand en weet niet meteen een gepast antwoord te geven op de talloze vragen die hem gesteld worden door de politie. Later worden op de pc van zijn vrouw belastende gegevens gevonden die wijzen in zijn richting, samen met de vondst van een fortuin aan bankbiljetten in zijn kelder. Hanne Wilhelmsen raakt er evenwel hoe langer hoe meer van overtuigd dat achter de façade van feiten en gebeurtenissen veel meer schuilgaat. Na talrijke gesprekken met de verdachte weet zij te bekomen dat hij haar een naam geeft van de mogelijk…Lees verder
Advocaat-generaal Sigurd Halvorsrud meldt de moord op zijn vrouw, zij is onthoofd. Het lijkt erop dat Halvorsrud zelf de dader is, hij zit onder het bloed, maar hij beweert dat een zekere Stale Salvesen de moord in zijn bijzijn pleegde. Onmogelijk volgens de collega's van inspecteur Hanne Wilhelmsen, want de failliete zakenman Salvesen heeft enkele dagen eerder zelfmoord gepleegd. Vervolgens wordt de journalist Evald Bromo vermoord. Wilhelmsen krijgt het vermoeden dat deze drie zaken met elkaar te maken hebben. Intussen gebeurt er in haar privé-leven een tragedie... Spannende politieroman met de eigenzinnige, lesbische inspecteur Hanne Wilhelmsen in de hoofdrol. Er zijn meer thrillers met Wilhelmsen, waaronder 'Blinde godin'*, de debuutroman van de Noorse auteur Anne Holt (1958). Holt studeerde rechten, werkte als tv-journaliste, was adjunct-commissaris in Oslo, advocate en minister van Justitie. Gebonden, kleine druk.

Over Anne Holt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bjarne Thune

Anne Holt (Larvik, 16 november 1958) is een Noorse schrijfster en (oud-) politica. Ze was namens Arbeiderpartiet minister van justitie in het eerste kabinet van Thorbjørn Jagland van 1996 tot 1997 maar moest die post opgeven wegens gezondheidsproblemen.

Holt heeft een juridische opleiding gevolgd aan de universiteit van Bergen. Ze heeft gewerkt bij de Noorse omroep, de NRK, en later als jurist bij de politie in Oslo. In 1993 debuteerde ze als schrijfster. Haar werk past in het genre van de literaire thriller. In veel van haar boeken is de hoofdpersoon 'Hanne Wilhelmsen', een lesbische rechercheur van de politie in Oslo.

Een andere reeks gaat over inspecteur Yngvar Stubø & Inger Johanne Vik psychologe-profiler

Meerdere van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Bibliografie