Boek
Nederlands

De naam van de vader : roman

Aster Berkhof (auteur)

De naam van de vader : roman

Het plotselinge vertrek van de vader brengt een gezin tot grote ontreddering.
Onderwerp
Vaders, Gezin
Extra onderwerp
Romans, Familieroman, Vlaamse auteurs
Titel
De naam van de vader : roman
Auteur
Aster Berkhof
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2008
227 p.
ISBN
9789089240231

Besprekingen

Gary, midden twintig, student, beschouwt en ondergaat de geschiedenis van zijn familie. Aanleiding is het plotselinge -definitieve- vertrek van zijn vader, de warme en warrige antropoloog, in wiens voetsporen hij wil treden. Vader beschermt zo in feite moeder, die een verborgen leven leidde. Met zijn zussen, broers en neven ontdekt Gary deze geheime familiegeschiedenis. De Belgische auteur (1920) tekent het psychisch leed en de ontreddering van de jonge gezinsleden treffend. Hij geeft de vader een grote sociale en affectieve rol. Met soms kleurige Vlaamse zinswendingen worden de dramatische verwikkelingen binnen de familie ten goede gekeerd. De geleidelijke ontknoping verraadt de ervaring van de schrijver met detectives. Daarnaast is de auteur bekend van talrijke romans en jeugdboeken, waaronder"Veel geluk, professor" (1949) en "Octopus Dei" (1992). Zijn werk is vaak verfilmd en bekroond, o.a. in 2001 met de Antwerpse Provinciale Prijs voor Letterkunde, voor zijn hele oeuvre. Gebonden…Lees verder

Over Aster Berkhof

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marc Gemis

Aster Berkhof, pseudoniem van Lodewijk Paulina (Lode) Van Den Bergh (Rijkevorsel, 18 juni 1920 – Brasschaat, 29 september 2020), was een Belgische schrijver. Hij was lange tijd een der meest gelezen auteurs in Vlaanderen.

Biografie

Jeugd

Lode Van Den Bergh volgde lager onderwijs in de gemeenteschool van Rijkevorsel Sint-Jozef, waar zijn vader hoofdonderwijzer was en zijn moeder onderwijzeres. Hij groeide op in een welgesteld gezin. Zijn moeder kwam immers uit een aristocratische boerenfamilie. Haar vader, Jan Leestmans, was vele jaren burgemeester geweest van Merksplas. Reeds in zijn jeugd voelde hij zich onbehaaglijk bij het grote verschil in welstand tussen zijn wereld en die van de andere jongens. Dit onbehaaglijk gevoel is hem zijn hele leven bijgebleven en zo kwam hij met zijn pen in opstand tegen onrechtvaardigheid.

Hij studeerde in de richting Grieks-Latijnse humaniora aan he…Lees verder op Wikipedia