Boek
Nederlands
De verdwijning van haar man en dochtertje op een bevroren meer in Zweden roepen voor een vrouw veel vragen op.
Onderwerp
Verdwijningen, Relaties
Titel
Dooi
Auteur
Barbara Voors
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Islossning
Uitgever
Breda: De Geus, 2008
377 p.
ISBN
9789044511529

Besprekingen

Dat de vertaling van een roman soms ten koste gaat van de poëzie die zich erin verbergt, bewijst de vertaling van de Zweedse titel Islossning naar Dooi. 'Islossning' laat meer ruimte voor verbeelding: het oplossen of loslaten van het ijs. In 'dooi' zit enkel het ijs vervat, terwijl in 'islossning' ook de mens zijn eigen plaats kan opeisen.

In Dooi wordt de dood van Iris' man en dochter afwisselend verhaald op het ijs en op de mens. Fredrik en Elin verdwenen immers na een wandeling op een bevroren meer. Sindsdien is het leven van familie en vrienden opgedeeld in 'voor' en 'na' en schommelen de meningen tussen 'ongeval' en 'moord'. De Zweedse schrijfster Barbara Voors koos voor een romanvorm die schommelt tussen reconstructie en dagboek. Elk personage krijgt ruimte om zijn of haar versie van de feiten te vertellen, maar allemaal stotteren ze bij de waarheid. Ze blijven haperen in hun verwerkingsproces.

Dooi heeft veel weg van Connie Palmens …Lees verder
Iris Halvarsson is 39 jaar als haar man en haar 9-jarig dochtertje op het ijs van een Zweeds meer worden vermist. Wanneer beide lichamen worden gevonden, is er het grote ‘Hoe?’ en ‘Waarom?’ Is het een ongeluk of juist niet? Bewijsstukken verdwijnen door de dooi, maar dooi is ook nodig om de ijsprop in Iris’ hart te laten smelten. In het zoeken naar antwoorden op de vragen komen zaken aan het licht die verband houden met geheime relaties, waarbij Iris’ buurvrouw en een bevriende officier van justitie een rol spelen. De hoofdstukken zijn verdeeld in vóór en nà de vermissing, de ik-figuur wisselt van persoon. Het geheel is een psychologische relatieroman geworden die mede door de opgebouwde spanning de aandacht van de lezer continu gevangen houdt. De auteur werd geboren in 1976 en is half Nederlands en half Zweeds. Ze debuteerde in 1990, in Nederland werd ze bekend door de roman ‘Zusje van me’(1999). ‘Dooi’ is de zesde romans van haar die in het Nederlands verschijnt. Goede vertaling, ge…Lees verder