Boek
Nederlands

De eeuw van de ekster : een Belgisch levensverhaal

Brigitte Raskin (auteur)

De eeuw van de ekster : een Belgisch levensverhaal

Het levensverhaal van een oom van de schrijfster, die missionaris was in China.
Titel
De eeuw van de ekster : een Belgisch levensverhaal
Auteur
Brigitte Raskin
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Kritak, 1994
485 p. : ill.
ISBN
90-6303-500-4 (paperback) 90-5018-704-8

Besprekingen

De auteur vertelt het leven van haar oom Joseph Raskin (1892-1943). Hij is in de Eerste Wereldoorlog brancardier, werkt in 1921-1933 als missionaris in Chinees Binnen-Mongolië, beijvert zich daarna in België voor priesterroepingen, wordt in de Tweede Wereldoorlog legeraalmoezenier, zendt berichten naar Engeland, wordt door de Duitsers gevangen gezet en geëxecuteerd. De auteur vertelt ook uitvoerig over andere familieleden. En ze bezoekt de plaatsen waar haar oom heeft geleefd en gewerkt (ze reist in 1991 naar China). Dat laatste vergroot de betrokkenheid van auteur en lezer bij het onderwerp en geeft deze biografie een diepere dimensie. Boeiend, soms ontroerend boek. Heldere, levendige stijl, literair waardevol. Voor groot publiek aanbevolen. Met nawoord (waarin bibliografie), foto's, tekeningen, kaartjes, stamboom. Kleine druk.

Over Brigitte Raskin

Brigitte Raskin (Aarschot, 25 juli 1947) is een Vlaamse schrijfster. Ze is licentiate geschiedenis en heeft als journaliste met die specialiteit sedert het begin van de jaren 70 artikelen geschreven in tijdschriften zoals De Nieuwe Maand van uitgeverij Kritak. Geschiedkundig onderzoek is meestal ook een aanzet voor haar literaire werk.

Ze werd in de jaren 80 bekend als panellid van het televisieprogramma Namen Noemen.

In 1988 debuteerde ze als schrijfster met Het Koekoeksjong (een reconstructie van het leven van Frans Maes die zij kort gekend had en die verongelukt was) en won daarmee in 1989 de AKO Literatuurprijs en in 1990 de Prijs van de Vlaamse Lezer.

Bibliografie

  • Het koekoeksjong (1988)
  • Overwinterdagboek (1990)
  • De maagd van Antwerpen (1992)
  • De eeuw van de ekster (1994)
  • Afscheid van steen (1996)
  • Eigenzinnig alfabet (1998)
  • Radja Tanja (1998)…Lees verder op Wikipedia