Boek
Nederlands

Peperkoekenhuis

Carin Gerhardsen (auteur), Kim Snoeijing (vertaler)
In korte tijd worden in Stockholm vier volwassenen, die vroeger bij elkaar op de kleuterschool zaten, op beestachtige wijze vermoord.
Titel
Peperkoekenhuis
Auteur
Carin Gerhardsen
Vertaler
Kim Snoeijing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Pepparkakshuset
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
301 p.
ISBN
9789021435565 (paperback)

Besprekingen

Peperkoekenhuis, het debuut van de Zweedse wiskundige Carin Gerhardsen, sluit moeiteloos aan bij het genre van de Scandinavische maatschappijkritische thriller. In het boek klaagt Gerhardsen o.m. pestgedrag bij kinderen aan en toont ze de gevolgen hiervan op lange termijn. In het eerste hoofdstuk maken we immers kennis met de teruggetrokken 44-jarige Thomas, die een anoniem bestaan leidt en werkt als postbesteller in een grote firma. Wanneer hij op een dag in de metro van Stockholm zijn oude klasgenoot Hans Vannerberg terugziet, wordt hij met een schok teruggeworpen naar zijn leven als zesjarig kind, dat gekenmerkt werd door pesterijen van diezelfde Hans, die bovendien de steun kreeg van zijn volledige klas. Thomas besluit Hans te volgen in de hoop meer te weten te komen over het huidige leven van zijn vroegere kwelduivel. De volgende ochtend wordt het lijk van vastgoedmakelaar Hans Vannerberg aangetroffen in de woning van een bejaarde vrouw. Inspecteur Conny Sjöberg krijgt de …Lees verder
In korte tijd worden rond Stockholm verschillende moorden gepleegd. Politiechef Sjöberg en zijn team ontdekken dat alle slachtoffers bij elkaar op de kleuterschool zaten. Maar het motief blijft onduidelijk tot men erachter komt dat er flink gepest werd in de betreffende klas. Eerste zelfstandig te lezen deel uit wat een trilogie moet worden rondom inspecteur Sjöberg en zijn team. Op een wat goedkope manier wordt de lezer heel bewust op het verkeerde been gezet waarna als een duveltje uit een doosje een andere dader tevoorschijn wordt getoverd. Het verhaal kent door de vele huishoudelijke perikelen van de inspecteur en de uitgebreid beschreven flashbacks over met name het pestgedrag te weinig vaart om echt spannend te worden. Het taalgebruik is eenvoudig, veel dialoog. De karakters van de hoofdpersonen blijven nog wat vlak en komen in dit deel daarom nog niet echt uit de verf. Paperback met vrij kleine druk.