Boek
Nederlands

De omweg naar Santiago

Cees Nooteboom (auteur)
+1
De omweg naar Santiago
×
De omweg naar Santiago De omweg naar Santiago

De omweg naar Santiago

Genre:
Impressies van de Nederlandse schrijver (1933- ) bij zijn omzwervingen door Spanje.
Titel
De omweg naar Santiago
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
413 p., [24] p. foto's : ill.
ISBN
9789403122007 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De reeks 'Klassieke Reizen' van Atlas is een oude bekende. Eind jaren '90 kende ze een kort bestaan met de (her)uitgave van drie klassiekers uit de reisliteratuur: Henry Walter Bates' Natuurvorser op de Amazone, Alfred Russel Wallaces Het Maleise eilandenrijk en Charles Darwins Reis van de Beagle. Na een stille periode startte de reeks opnieuw eind vorig jaar. In plaats van voort te bouwen op de bestaande titels, werd geopteerd om van nul te herbeginnen. Vandaar dat je in de VLACC onder de reekstitel 'Klassieke reizen' een paar gelijkgenummerde titels terugvindt. Het nieuwe aanbod bestaat voorlopig uit vier titels, drie herdrukken en een nieuwe vertaling. Met een Nederlands-, een Engels- en twee Franstalige auteurs wordt een bredere opzet gesuggereerd dan het klassieke Engelstalige aanbod waaruit de oude reeks volledig was opgebouwd. Cees Nooteboom opent de rij met De omweg naar Santiago (1992), waarin hij zijn jarenlange omzwervingen door Spanje verhaalt. …Lees verder
De auteur (1933) geniet grote bekendheid om zijn literaire reisverhalen. Zijn voorliefde voor Spanje heeft geleid tot deze bundel met 25 stukken over zijn omzwervingen door dit land. Die leiden onder meer door de stille Spaanse hoogvlakte, het grijze noorden en het Moorse zuiden. Hij beschrijft de imposante (Romaanse) bouwwerken, de enerverende geschiedenis en de kunstschatten van Spanje, naast zijn persoonlijke ervaringen. De literaire kwaliteiten van Nooteboom leiden tot fraaie beschrijvingen. Zo noemt hij de imposante bergwand bij Fuente Dé 'Tanden van de draak, kaken van een god, steen met rafels, kartels, wonden.' Met zwart-wit- en kleurenfoto's. Achterin bevinden zich een plaatsnamen- en persoonsregister. Kleine druk.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia