Boek
Nederlands

Brief aan de huichelaars die het racisme voeden

Charb (auteur), Gertrud Maes (vertaler), Martine Woudt (vertaler)
+1
Brief aan de huichelaars die het racisme voeden
×
Brief aan de huichelaars die het racisme voeden Brief aan de huichelaars die het racisme voeden

Brief aan de huichelaars die het racisme voeden

Polemische analyse door de in januari 2015 omgebrachte Franse cartoonist van Charlie Hebdo van de mening van linkse denkers die kritiek op de islam afdoen als islamofobie en racisme.
Titel
Brief aan de huichelaars die het racisme voeden
Auteur
Charb
Vertaler
Gertrud Maes Martine Woudt
Inleider
Adam Gopnik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Lettre aux escrocs de l'islamophobie qui font le jeu des racistes
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2015
86 p.
ISBN
9789048830435 (paperback)

Besprekingen

Charb, politiek tekenaar sinds 1992 bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo en vanaf 2009 directeur ervan, schreef dit essay vlak voordat hij in januari 2015 samen met collega's door islamistische extremisten werd vermoord. Hij gaat uitvoerig in op het gedrag van Fransen, vooral ter linker zijde, die geen verschil schijnen te kunnen maken tussen cartoons en artikelen die kritiek of commentaar op een godsdienst en bepaalde leiders en volgelingen ervan geven, en media-uitingen die oproepen tot haat of geweld tegen een bevolkingsgroep. Daarbij neemt hij vooral de term 'islamofobie' op de korrel waarmee kritiek op en grappen over de islam gelijkgesteld wordt met racisme. Hij besteedt ruim aandacht aan de beschuldiging dat zijn weekblad 'onverantwoordelijk' bezig blijft moslims over de hele wereld te provoceren. Hij laat zien dat een 'stelletje schreeuwlelijkerds', zelfbenoemde vertegenwoordigers van de moslims, degenen zijn naar wie antiracisten feitelijk hun oren laten hangen en…Lees verder

Over Charb

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Coyau

Charb, pseudoniem van Stéphane Charbonnier (Conflans-Sainte-Honorine, 21 augustus 1967 – Parijs, 7 januari 2015), was een Frans striptekenaar en cartoonist.

Biografie

Charb werkte voor verschillende kranten en tijdschriften, waaronder het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waarvan hij in mei 2009 hoofdredacteur werd. Charb had een vaste rubriek met de titel Charb n'aime pas les gens (Charb houdt niet van mensen) in het tijdschrift. Hij verdedigde het gebruik van de profeet Mohammed in de spotprenten van Charlie Hebdo.

In 2013 werd Charb door de islamistische terreurgroep Al Qaida op een dodenlijst gezet naar aanleiding van een uitgave van Charlie Hebdo waarin de profeet Mohammed op de hak werd genomen. Charb ontving verschillende doodsbedreigingen en stond onder permanente politiebewaking. Zelf zei Charb niet bang te zijn voor eventuele vergeldingsacties:

Lees verder op Wikipedia