Strip
Nederlands
Gagstrip over het dagelijkse leven van onze koninklijke familie.
Titel
Cirque royal
Auteur
Charel Cambré 1968-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Ballon, 2016
48 p. : ill.
ISBN
9789462104778 (paperback)

Besprekingen

Voor humor op koninklijk niveau zit je goed met deze stripreeks waarin de Belgische koninklijke familie de hoofdrol speelt. Het album bevat eenpagina-ballonstrips met een aaneenschakeling van op zichzelf staande gebeurtenissen waarin leden van het koningshuis en hun relaties verzeild raken. De figuren worden karikaturaal voorgesteld en zijn erg herkenbaar getekend. De inspiratie voor de vele grappen hebben een link met de actualiteit. Van de Jonagold-crisis over de aanpak van terreur tot het vaderschap van de eerste minister. Die herkenbaarheid maakt het lezen verrassend aangenaam. Tekst en tekeningen zijn van Charel Cambré die met dit veelbelovende eerste deel van de reeks ‘Filip & Mathilde’ het bewijs levert dat de meeste lezers spijtig zullen zijn dat de strip slechts 48 pagina’s telt.

Over Charel Cambré

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Charel Cambré (1968) is een Vlaams illustrator en animatiefilmer. Hij werkt bij Studio Vandersteen, de stripstudio die verantwoordelijk is voor onder meer Suske en Wiske.

Biografie

Jeugd

Cambré bracht zijn jeugd door in Herenthout waar zijn ouders een café hadden. Hier traden eind jaren 70, begin jaren 80 van de twintigste eeuw beginnende groepen als U2, Madness en Dire Straits op. Cambré tekende er op bierviltjes.

Carrière

Cambré volgde drie jaar de opleiding Kunsthumaniora in Lier en studeerde hierna nog vier jaar - samen met Rudy Trouvé, later gitarist bij dEUS - in Gent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten waar hij de richting animatiefilm volgde. Hij werkt mee aan een heleboel gekende en minder gekende tv-animatieseries en enkele langspeelfilms. Zijn grote liefde ligt echter bij de strip en tussen zijn teke…Lees verder op Wikipedia