Boek
Nederlands

Tegenaanval

Chris Ryan (auteur)
Een gewezen SAS-militair meldt zich aan om een Britse journalist te bevrijden die in Libanon door Hezbollah is gekidnapt.
Titel
Tegenaanval
Auteur
Chris Ryan 1961-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Strike back
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2008
317 p.
ISBN
9789022549155

Besprekingen

Chris Ryan is net als Andy McNab een voormalig lid van SAS, de Britse Special Air Services. Beiden dienden hun land en hebben inmiddels hun militaire carrière ingeruild voor een schrijversloopbaan. Ze schrijven allebei boeken die nauw aanleunen bij hun vorig leven en hebben ook een beetje hetzelfde doelpubliek: jongvolwassenen die houden van een verhaal vol actie. Chris Ryan schrijft net iets vlotter en slaagt er iets beter in zijn personages diepgang te geven. Ook het geweld is prominenter aanwezig dan bij zijn collega. Beiden hebben gemeen dat het telkens om flinterdunne verhaallijnen gaat waarin het moslimterrorisme nogal eens de hoofdrol speelt. Ook dit keer is het prijs, en al is Ryan een Brit, zijn kijk op de moslimwereld en het terrorisme van een kleine minderheid binnen die wereld is heel erg Amerikaans en zwart-wit. Een moslim die het niet op het Westen heeft gemunt, komt dan ook niet voor.
In Tegenaanval maken we kennis met John Porter, een voormalig Regiment-lid d…Lees verder
Bij een bevrijdingsactie in Libanon komen drie van John Porters medesoldaten om het leven. John krijgt de schuld omdat hij de dader, een jonge jongen, niet eerder doodde. Jaren later herkent John deze jongen als de strijder die een Engelse journaliste heeft ontvoerd en dreigt te onthoofden. Hij biedt zich aan als onderhandelaar, maar weet niet dat een oud-collega van hem niet wil dat hij levend terugkeert. Dertien-in-een-dozijn verhaal over een stoere eenling die het opneemt tegen Hezbollahstrijders. Al na een hoofdstuk kan een ervaren lezer de rest van het verhaal inclusief plot uittekenen. Het taalgebruik is eenvoudig, stoer en gericht op de liefhebber van macho-soldatenverhalen. Paperback met vrij kleine druk.

Over Chris Ryan

Chris Ryan (1961, Rowlands Gill) was een Britse soldaat en is tegenwoordig schrijver. De naam Chris Ryan is een pseudoniem van Colin Armstrong. In 1984 trad hij toe tot de Special Air Service (SAS). Ryan was lid van het team Bravo Two Zero dat tijdens de Eerste Golfoorlog achter vijandelijke linies operaties uitvoerde. Ryan is de enige soldaat van het acht man tellende team die uit Irak wist te ontsnappen naar neutraal gebied. Ryan legde 200 mijl (ong. 322 km) te voet af, terwijl hij achtervolgd werd door Iraakse soldaten. Drie andere leden van het team hebben de missie niet overleefd en de overige vier leden, onder wie teamleider Andy McNab zijn gevangengenomen en gemarteld.
Later zijn deze vier weer vrijgelaten, en teruggebracht naar Engeland. Chris Ryan heeft voor zijn acties tijdens de missie de Military Medal ontvangen.

Na zijn vertrek uit de SAS heeft Ryan een aantal boeken geschreven, waaronder The One That Got Away (De achtste man). In dit b…Lees verder op Wikipedia