Titel
Barracuda
Auteur
Christos Tsiolkas
Vertaler
Tjadine Stheeman Onno Voorhoeve
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Barracuda
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2014
393 p.
ISBN
9789041425362 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Goedkope bagger

Met Barracuda toont Christos Tsiolkas zijn ware aard. Ook al werd The Slap, de vorige roman van deze Griekse Australiër, gelauwerd met de Commonwealth Prize en verfilmd tot televisieserie, Tsiolkas schrijft goedkope bagger.

Wellicht omdat de vorm van acht verschillende perspectieven in The Slap goed gekozen was, of omdat deze internationale bestseller gaat over de gevolgen van een opvoedkundige tik aan de kleuter van een ander, keken velen er overheen of vergoelijkten dat het boek stilistisch niets voorstelde. Sommige recensenten uitten wel hun zorg, maar de kritische stukken waren op een hand te tellen.

Orkestratie noemde de Tilburgse hoogleraar Hugo Verdaasdonk dat: als een aantal gezaghebbende recensenten van een aantal gezaghebbende kranten of tijdschriften prijzen en loven, volgt de rest vanzelf en is een hype geboren. Een mechanisme dat je tegenwoordig wel vaker in werking ziet, waardoor 'klassiekers' en vergeten boeken opeens met veel hosanna's uit de kast worden getrokken. Het is een retrotrend in de literatuur. Maar als je kritisch kijkt, merk je dat er veel betere boeken worden geschreven.

Arjen Fortuin beweerde onlangs in NRC Handelsblad dat een recensent zich onderscheidt doo…Lees verder

De Australische arbeiderszoon Danny Kelly is een zwemtalent. Hij krijgt een beurs op een particuliere school, wordt jeugdkampioen en droomt al van de Olympische Spelen. Hij is zeer fanatiek en ambitieus - wat hem op school diverse bijnamen oplevert, onder andere die van een roofvis. Na een verloren wedstrijd komt zijn leven echter in een neerwaartse spiraal; hij voelt zich mislukt, worstelt met zijn seksuele geaardheid, stopt met zwemmen en pleegt een geweldsmisdrijf. Pas na de gevangenisstraf vindt hij zijn plaats in het leven en in zijn familie. Uitvoerig geschreven roman over thema's als faalangst, sportverdwazing, homoseksualiteit, familierelaties. De roman leest vlot en bevat twee verhaallijnen met wisselend vertelperspectief, maar is soms ook melodramatisch. Goede karaktertekening. Enkele seksuele scènes worden expliciet beschreven. De Australische auteur (1965) werd internationaal bekend door de roman 'De klap'*. Kleine druk.