Grote letter
Nederlands

Hoe duur was de suiker ? : Surinaamse historische roman

Cynthia Mc Leod (auteur)

Hoe duur was de suiker ? : Surinaamse historische roman

In de reeks:
Het leven van slaven en hun meesters op een Surinaamse suikerplantage in de achttiende eeuw.
Titel
Hoe duur was de suiker ? : Surinaamse historische roman
Auteur
Cynthia Mc Leod
Taal
Nederlands
Uitgever
Deventer: Grote Letter Bibliotheek, © 2018
502 p.
ISBN
9789036434164 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Deze roman speelt zich af in het koloniale Suriname. Het verhaal gaat over een joodse plantersfamilie, in het bijzonder over het wel en wee van de twee zusjes Elsa en Sarith, en de slaven die in hun leven een rol spelen. Het leven van de slaven - vol kommer en kwel - staat in schril contrast met dat van hun meesters, dat vol pracht en praal is. Deze pracht en praal is evenwel verkregen door de onmenselijke inspanningen van de slaven. Duidelijk wordt dat de suiker van de plantages duur betaald is: met mensenlevens. Deze roman was het debuut van de auteur (1936). De slaventijd is een aangrijpende periode in de Surinaamse geschiedenis. Er is veel over geschreven (de vrijheidsheld Boni, Oeronoko), maar niet veel vanuit het gezichtspunt van de planters. In dit opzicht is het boek interessant. Verfilmd.

Over Cynthia Mc Leod

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door TEDx Paramaribo

Cynthia Henri McLeod (Paramaribo, 4 oktober 1936) is een Surinaamse schrijfster en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname.

Levensloop

McLeod werd geboren als Cynthia Ferrier; zij is een dochter van Eugenie Lionarons en Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Ze is een zus van Deryck Ferrier en Leo Ferrier en een halfzus van Joan Ferrier en Kathleen Ferrier.

Ze volgde de middelbare school in Suriname en studeerde verder in Nederland voor lerares Kinderverzorging en -opvoeding. Ze huwde met Donald McLeod, die zij in Nederland had leren kennen. In 1962 gingen zij naar Suriname, waar McLeod vervolgens MO Nederlands studeerde. Van 1969 tot 1978 was zij lerares Nederlands bij het vwo in Paramaribo. Haar echtgenoot werd in 1978 tot ambassadeur van Suriname in Venezuela benoemd. Daarna volgden posten in België en de Verenigde Staten. In het buitenland begon zij te schrijven en v…Lees verder op Wikipedia