Boek
Nederlands

Radio verloren stad

Daniel Alarcón (auteur), Carla Benink (vertaler)
Een radiopresentatrice in een Zuid-Amerikaans land gaat op zoek naar haar in de recente burgeroorlog verdwenen echtgenoot.
Titel
Radio verloren stad
Auteur
Daniel Alarcón
Vertaler
Carla Benink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lost city radio
Uitgever
Amsterdam: Sijthoff, 2008
349 p.
ISBN
9789024554683

Besprekingen

In welk land de gebeurtenissen van dit boek zich afspelen, wordt nergens expliciet vermeld, maar met Peru zullen we er niet ver naast zijn. Enerzijds omdat de jonge auteur, ook al leeft hij in de VS, uit Peru afkomstig is, en anderzijds omdat de context van dit romandebuut meermaals verwijst naar de onzalige periode van Sendero Luminoso of 'het Lichtend Pad', de bizarre opstandige beweging die het land jarenlang in rep en roer zette. Als centrale figuur voert Daniel Alarcón de radiofiguur Norma op, die behalve de presentatie van het nieuws ook al tien jaar lang een eigen programma verzorgt, Radio Verloren Stad geheten. Daarin beantwoordt ze een uur lang telefoontjes en oproepen van mensen die speuren naar een of ander familielid van wie ze het spoor bijster raakten ? bv. door de calamiteiten van de 'oorlog', die al een decennium achter de rug is maar waarvan de weeën nog steeds nazinderen. Norma's programma is enorm populair, maar eigenlijk koestert zij vooral de hoop haar eigen man …Lees verder
Norma is met haar radioprogramma 'Radio Verloren Stad' in een fictief Zuid-Amerikaans land al tien jaar de stem die familieleden van verdwenen mensen hoop geeft. Heel het land luistert naar de namen van personen die tijdens de burgeroorlog verdwenen zijn. Norma, die ook haar man verloor, heeft zelf geen hoop meer tot de 11-jarige wees Victor opduikt uit een ver dorp met een lijst namen van vermisten. Een van die namen is de schuilnaam van haar echtgenoot Rey. Samen met Victor gaat Norma op onderzoek uit. Deze debuutroman van de Peruviaanse schrijver Daniel Alarcon stelt op krachtige wijze oorlog ter discussie en onderzoekt de gevolgen van excessief geweld. De stijl is vief en emotioneel, beeldend en krachtig. Voor liefhebbers van klasseliteratuur met sociale impact. Vrij kleine druk.