Strip
Nederlands

Ieder voor zich

Daniel Pennac (scenarist), Tonino Benacquista (scenarist), Morris (naar het werk van)
Gedaan met de broederlijke solidariteit: de Daltons gaan uiteen! Na de zoveelste mislukte overval trekken Jack, William en Averell het gezag van Joe in twijfel. Ze besluiten om elk hun eigen weg te gaan. Wie het eerst één miljoen dollar bij elkaar rooft, wordt de nieuwe leider. Na hun briljante eerste album – Lucky Luke tegen Pinkerton – steken romanschrijvers Daniel Pennac en Tonino Benacquista d
Titel
Ieder voor zich
Scenarist
Daniel Pennac Tonino Benacquista
Naar het werk van
Morris
Illustrator
Achdé
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Cavalier seul
Editie
1
Uitgever
[Givrins]: Lucky Comics, 2012
46 p. : ill.
ISBN
9782884713320 (paperback)

Besprekingen

In deze humoristische westernstrip draait het om het bekende kat-en-muisspel tussen de criminele gebroeders Dalton en de 'eenzame cowboy' Lucky Luke. Ook in dit verhaal gaat het beroven van banken de Daltons niet goed af. De vier broers die aanvankelijk als team hun slag proberen te slaan, besluiten na de zoveelste mislukking het nu eens afzonderlijk te proberen. Het spreekt vanzelf dat dit eveneens falikant op een fiasco uitdraait, mede dankzij Lucky Luke. Daarbij zij aangetekend dat dit verhaal is getekend 'naar Morris' (pseudoniem van Maurice De Bevere, de oorspronkelijke tekenaar, 1923-2001). Hoewel diens vlotte, humoristische stijl zorgvuldig gekopieerd is, wordt het niveau van de oorspronkelijke strip niet gehaald. Toch een leuke strip voor de jeugd vanaf ca. 10 jaar.

Over Daniel Pennac

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Elena Torre

Daniel Pennac, pseudoniem van Daniel Pennacchioni (Casablanca, Marokko, 1 december 1944), is een Frans schrijver voor volwassenen en kinderen.

Leven en werk

Pennac werd geboren als de zoon van een militair attaché en bracht zijn kindertijd door in Azië en Afrika. Hij studeerde literatuurwetenschap te Nice. Daarna was hij leraar Frans in Parijs. Vanaf de jaren tachtig legt hij zich in toenemende mate toe op de literatuur.

Pennac werd vanaf 1985 bekend met zijn serie spannende en humoristische boeken over de Parijse Benjamin Malaussène, "zondebok" in het warenhuis waar hij werkt (hij moet klagende klanten te woord staan) en amateur-detective.

Succes had ook zijn autobiografische boek Chagrin d'école (2007, Nederlands: Schoolpijn), waarvoor hij de Prix Renaudot ontving. Het is een speels, humorvol autobiografisch relaas over de 'slechte leerling', dat het midden houdt tussen een roman en een e…Lees verder op Wikipedia