Boek
Nederlands

Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman

David Grossman (auteur)
+1
Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman
×
Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman

Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman

Genre:
Titel
Een vrouw op de vlucht voor een bericht : roman
Auteur
David Grossman 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Isja borachat mi-besora
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2009
686 p.
ISBN
9789059362635 (gebonden)

Besprekingen

De berichtweigeraarEen obsessionele aandacht voor het detail, een bijna mateloze liefde tussen individuele mensen, een onvoorwaardelijke Lebensbejahung: dat zijn de vaste ingrediënten in de romans van de Israëlische, in het Hebreeuws schrijvende auteur David Grossman. Zijn jongste roman Een vrouw op de vlucht voor een bericht vormt hierop geen uitzondering. Grossman staat niet alleen bekend als auteur van internationale bestsellers als Zie: liefde en Haar lichaam weet het, maar ook als pleitbezorger van een alternatieve politiek die een einde moet maken aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke-Jordaanoever en het begin moet inluiden van een duurzame vrede tussen Israël en Palestina. Sinds enkele jaren is hij heftig gekant tegen de militaire vergeldingsmaatregelen van het Israëlische leger en steunt hij elk initiatief dat vredesgesprekken tussen de verschillende volkeren en landen in het Nabije Oosten op gang kan brengen. Des te…Lees verder
Als de zoon van Ora, een Israëlische vrouw van middelbare leeftijd, zich na zijn diensttijd vrijwillig meldt voor een legeractie, ontvlucht zij haar huis. Bang voor het bericht van zijn dood trekt ze met een oude vriend en minnaar te voet door Noord-Israël. Ze vertellen elkaar over hun leven, hun zorgen, hun pijn; haar stukgelopen huwelijk, de beide zonen, haar hoop door haar afwezigheid haar laatste zoon te beschermen. Stille angst, het altijd aanwezige joods-Arabische conflict en de wetenschap dat je als mens alleen maar kunt verliezen, bepalen deze rijke roman, die in Ora een gevoelige en intelligente hoofdpersoon heeft. Grossman (1954, bekend van o.a. 'Zie: liefde' en 'Zigzag kind') heeft een even rijke als stilistisch fraaie roman geschreven. Tijdens het schrijven van dit werk sneuvelde een zoon van hem tijdens een legeractie. Kleine druk.

Over David Grossman

David Grossman, Hebreeuws: דויד גרוסמן, (Jeruzalem 25 januari 1954) is een Israëlisch (Hebreeuws) schrijver van kinderboeken, romans en essays. Zijn A Horse Walks Into a Bar, vertaald door Jessica Cohen, werd in 2017 uitgeroepen tot Booker International Prize.

Biografie

De moeder van Grossman werd geboren in het toen nog Mandaatgebied Palestina, vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Zijn vader emigreerde in 1933 uit Polen. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vervolgens werkte hij een tijdlang als radiocorrespondent voor de zender Kol Israël. Tussen 1970 en 1984 maakte hij een populaire kinderuitzending en schreef hij ook zijn eerste kinderboeken.

Grossman staat bekend als vredesactivist, is kritisch over de Israëlische strijd met de Palestijnen en riep in augustus 2006 samen met collega-schrijver Amos Oz regeringsleider Ehud Olmert op om de aa…Lees verder op Wikipedia