Boek
Nederlands
Een jonge Engelse en haar rijke oudere vriend betrekken een oud huis in de Provence; de geesten van de vroegere bewoners dwalen er nog rond terwijl de vrouw worstelt met de vraag waar zijn echtgenote is.
Onderwerp
Liefde, Geheimen, Provence
Titel
De lantaarn
Auteur
Deborah Lawrenson
Vertaler
Roos van de Wardt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lantern
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2012
399 p.
ISBN
9789044333879 (paperback)

Besprekingen

De lantaarn van Deborah Lawrenson begint in Engeland, waar de jonge vertaalster Eve de oudere en charmante Dom ontmoet. Al snel ontstaat een woelige romance en de twee besluiten om halsoverkop naar de Provence te verhuizen. Ze nemen daar hun intrek in het oude huis ‘Les Genévriers’. Wat startte als een idylle, verandert al gauw in een drama wanneer Eve ontdekt dat Doms ex-vrouw Rachel spoorloos verdwenen is. Een zoektocht naar de waarheid begint, terwijl het oude huis Eves gemoedstoestand weerspiegelt.
In dit verhaal vervaagt de grens tussen werkelijkheid en fantasie wanneer de voormalige boerderij tot leven lijkt te komen. Zelfs al worden de vreemde gebeurtenissen uiteindelijk verklaard, toch laat Lawrenson ruimte voor twijfel. Voortdurend speelt ze met de vage lijn tussen waarheid en verbeelding en dat wordt al aan het begin van het boek duidelijk. De constante wissel van vertelperspectief zorgt ervoor dat de spanning verhoogt en dat het geloof in het bovennatuurlijke ka…Lees verder
Eve wordt verliefd op de wat oudere Dom. Ze verhuist met hem naar een vervallen boerderij in de Provence. Eve ontdekt dat Dom geheimen heeft en ze gaat in zijn verleden graven. Ze stoot op vreemde verhalen over zijn ex-vrouw Rachel. Hoe meer ze ontdekt, hoe meer ze uit elkaar groeien. Ook het huis blijkt heel wat geheimen te verbergen; ze wordt er voortdurend geesten gewaar. Het verhaal wordt afwisselend verteld door Eve (in het heden) en door Bénédicte, die hier haar ganse leven woonde (in het verleden). Zo leert de lezer de geschiedenis van het huis en het dorp kennen. Het boek ademt de sfeer van de Provence; de drukkende warmte, de bedwelmende geuren en de norsheid van de bewoners creëren een bepaalde spanning. De afwisseling tussen heden en verleden vraagt in het begin enige aanpassing van de lezer. Een intrigerend boek waar de kleuren en geuren uitspringen. Normale druk.