Boek
Nederlands

Bedrieglijke zaken

Donna Leon (auteur)
Commissaris Brunetti krijgt bezoek van een jonge vrouw met een vreemde vraag; kort daarna wordt zij vermoord aangetroffen.
Extra onderwerp
DET, Detective, Romans, misdaad
Titel
Bedrieglijke zaken
Auteur
Donna Leon
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Wilful behaviour
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2002
256 p.
ISBN
90-225-3232-1

Andere formaten:

Besprekingen

Ondertussen de elfde in de reeks politieromans met als achtergrond de waterwereld van Venetië met zijn schaduwrijke kanalen en zijn met verval bedreigde pallazo's. Ook de flegmatieke Commisario Guido Brunetti is weer van de partij, en in zijn gestage strijd tegen de misdaad, wordt hij ook nu weer bijgestaan door Paola, zijn bevallige en intelligente vrouw van aristocratische komaf.

De intrige neemt een vliegende start wanneer Brunetti bezoek krijgt van een van Paola's studenten met het verzoek eerherstel te bekomen voor een misdaad begaan door haar grootvader vele jaren geleden. De commissaris is niet van plan zich in te laten met de verzuchtingen van een trouwe kleindochter, maar als Claudia Leonardo later vermoord wordt, krijgt Brunetti het onderzoek in de zaak toegewezen. De jonge dame had geen nog levende naaste familie en leed een eenzelvig bestaan, met als uitzondering haar vriendschapsrelatie met een oudere Oostenrijkse dame, de gewezen geliefde van haar grootvader, zo b…Lees verder
Elfde politieroman met commissaris Guido Brunetti in de hoofdrol, gesitueerd in Venetië. Dit keer komt het plot via de vrouw van Brunetti binnen. Een studente van deze literatuurdocente wil posthuum eerherstel voor haar grootvader, die vanwege - volgens haar onbewezen - oorlogsmisdaden in een vreselijke psychiatrische inrichting is gestorven. Na de moord op die studente blijken veel gegevens uit deze voor veel Italianen traumatische periode verdwenen, maar met zijn computervaardige assistente en een bevriend kunstenaar ontmaskert Brunetti een aantal ogenschijnlijk achtenswaardige personen en instellingen. Weer veel gemopper over corruptie en gebrek aan historisch besef, en aandacht voor culinaire genoegens en pittoresk Venetië. Niet Leons sterkste boek qua opbouw en plot, maar toch weer aardig. Voor liefhebbers van Italiaanse cultuur en maatschappelijke verhoudingen en degelijk politiewerk. Vrij kleine druk.

Over Donna Leon

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Donna Leon (28 september 1942, Mont Clair, New Jersey) is een Amerikaanse schrijfster van detectiveromans die zich afspelen in Venetië. De hoofdpersoon is Commissario Guido Brunetti. Donna Leon woonde meer dan 30 jaar in Venetië en woont nu in een klein dorp in Zwitserland. Zij was docent Engelse literatuur aan de University of Maryland University College – Europe (UMUC-Europe) in Italië en werkte vervolgens als professor van 1981 tot 1999 bij de Amerikaanse militaire basis van Vicenza. Ze stopte met lesgeven om zich te concentreren op het schrijven en andere culturele activiteiten op het gebied van muziek (met name barokmuziek).

Commissario Brunetti

De Commissario Brunetti-romans spelen zich allemaal in en rond Venetië af. Ze zijn in het Engels geschreven en vertaald in veel talen, maar op verzoek van Donna Leon niet in het Italiaans. Elke roman geeft de schrijfster de gelegenheid om de minder prettige…Lees verder op Wikipedia

Suggesties