Boek
Nederlands

De onderwereld

Douglas Preston (auteur), Lincoln Child (auteur)
De moord op tientallen zwervers in het uitgebreide gangenstelsel onder New York en het rituele karakter ervan stelt de politie voor een groot raadsel.
Titel
De onderwereld / Preston en Child
Auteur
Douglas Preston Lincoln Child
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Reliquary
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1998
398 p.
ISBN
90-245-2127-0

Besprekingen

De onderwereld is het vervolg van De vloek van het oerwoud, dat hiermee ook nog een andere wending krijgt. Helaas is dit tweede deel minder origineel. Dezelfde personages worden opnieuw opgevoerd in een verhaal dat veel overeenkomsten heeft met de eerste avontuurlijke thriller, waarvan de inhoud en het verloop regelmatig worden herhaald.
De zwakte van De onderwereld is een teveel aan personages en herhalingen en uitweidingen die telkens de opgebouwde spanning verzwakken. De sterkte is dat de plot zich afspeelt in de onbekende ruimtes onder Manhattan. Duizenden daklozen leven als mollen in een gigantische doolhof van ondergrondse metrotunnels, mijngangen, riolen, en verlaten stations en wachtkamers. Volgens de auteurs ligt Grand Central Station boven zeven verdiepingen van tunnels en zijn er plaatsen waar de ondergrondse voorzieningen meer dan dertig niveaus tellen. Preston en Child tonen ook veel begrip voor de problematiek en de levenssituatie van deze 'mol…Lees verder
In de eindeloze ongebruikte tunnels onder Manhattan huizen duizenden zwervers. Als er een groot aantal zwervers in deze tunnels vermoord wordt, is dit voor de politie een groot probleem, vooral als het lijkt te gaan om rituele moorden: de hoofden van de lijken zijn verdwenen. Dankzij een FBI-agent die alleen in de onmetelijk diepe gangenstelsels afdaalt en twee wetenschappers van het Natural History Museum, krijgt de politie een idee van wat er aan de hand is en kunnen er maatregelen genomen worden. Er zijn veel verwijzingen naar het vorige boek van de schrijvers (The relic =(de vloek van het oerwoud*), met zoveel essentiële informatie, dat dit hinderlijk is voor het begrip van dit boek. Desondanks slagen ze erin een huiveringwekkend beeld van ondergronds New York te schetsen. De daarin geplaatste intrige met een gevaarlijke drug die de persoonlijkheid en het uiterlijk verandert, is minder overtuigend. Het raakt de grens van wat een lezer als mogelijk zal accepteren en dus serieus nem…Lees verder

Over Douglas Preston

Douglas Preston (Cambridge, Massachusetts, 20 mei 1956) is een Amerikaans auteur van horror- en techno-thrillers.

Hij schreef zeventien populaire techno-thrillers en horrorromans, waarvan vier alleen en de overige met Lincoln Child. Hij is ook auteur van verschillende non-fictie boeken, waarvan een met de Italiaanse auteur Mario Spezi.

Bibliografie

  • Jennie (Jennie), BZZTôH, 1995
  • De codex (The Codex), Luitingh-Sijthoff, 2005
  • Dinosaurus canyon (Tyrannosaur Canyon), Luitingh-Sijthoff, 2006
  • Goddeloos (Blasphemy), Luitingh-Sijthoff, 2008
  • Krater (Impact), Luitingh-Sijthoff, 2010
  • De verdwenen stad (The lost city of the monkey god), Luitingh-Sijthoff, 2017

Met Lincoln Child

Pendergast-reeks

Suggesties