Een romantische jongeman wordt in 17e-eeuws Frankrijk in zijn fascinatie voor zijn nichtje ernstig gehinderd door een buitenmaatse neus. Met cd en opdrachten.
Titel
Cyrano de Bergerac
Auteur
Edmond Rostand
Bewerker
Georges Ulysse
Taal
Frans
Uitgever
Recanati: Eli, 2013
126 p. : ill. + cd
Aantekening
Vereenvoudigde uitgave (800 woorden)
ISBN
9788853615947 (paperback)

Besprekingen

Het is 1640 in een door oorlogen verscheurd Parijs. De blik van de toeschouwer (lezer, in dit geval) richt zich op een theater waar een dichter zijn kunsten zal vertonen. Dan verstoort Cyrano de Bergerac de voorstelling; hij is licht ontvlambaar, want zijn neus is nogal lang en de enige die daar grappen over mag maken is hijzelf. Ook is hij gecharmeerd van zijn nichtje Roxane, maar zonder hoop. Er zijn namelijk meer kapers op de kust en met een neus als de zijne kan hij het wel vergeten, denkt hij, al heeft hij één unieke eigenschap: hij weet precies wat vrouwen willen horen... Boekje uit de reeks 'Lire en Français Facile'*. Bewerking, met dikbelijnde illustraties, van dit klassieke romantische toneelstuk van de wisselend gewaardeerde Rostand (1868-1918). Hoewel de schrijver holle retoriek werd verweten, is Cyrano uitgegroeid tot een publieke historische figuur, die velen ontwapende (niet in de laatste plaats door de filmvertolking van Gérard Depardieu.) Met cd waarop acteur Philippe …Lees verder

Over Edmond Rostand

Edmond Eugène Alexis Rostand (Marseille, 1 april 1868 – Parijs, 2 december 1918) was een schrijver uit de Romantiek in Frankrijk, vooral bekend als auteur van het toneelstuk Cyrano de Bergerac. In zijn werk zette Rostand zich af tegen het naturalisme en symbolisme in het toenmalige toneel. Na toneelstukken Les Romanesques (met een fantastische inspiratie) en La Samaritaine (met religieuze inspiratie) volgden zijn grootste successen Cyrano de Bergerac en L'Aiglon. Dit laatste stuk over de hertog van Reichstadt schreef hij voor Sarah Bernhardt. Zijn werk Chantecler, waar zijn woordspelingen hun hoogtepunt bereiken, werd slecht onthaald bij het publiek. Zijn gezondheid ging achteruit en hij stierf in 1918 aan de Spaanse griep.

In 1901 werd Rostand verkozen tot lid van de Académie française alhoewel hij pas in 1903 zijn acceptatierede hield.

Privé-leven

Rostand was gehuwd met Rosemonde Gér…Lees verder op Wikipedia