Boek
Nederlands

Eline en kleine meeuw

Ellen Tijsinger (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Eline is met haar ouders op vakantie in een huisje aan het strand. Daar ziet ze een meeuw uit het ei kruipen. Zowel Eline als de kleine meeuw moeten veel leren voordat ze groot zijn. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Eline en kleine meeuw / Ellen Tijsinger ; met tek. van Noelle Smit
Auteur
Ellen Tijsinger
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2001
55 p. : ill.
ISBN
90-00-03371-3

Besprekingen

Op vakantie aan zee ziet de kleuter Eline hoe een kleine meeuw uit zijn ei kruipt. Ze zoekt de vogel en zijn familie elke dag op en creëert zo een band met hem. Het afscheid na de zomer valt haar zwaar, maar Eline vertelt de kleine meeuw waar hij haar kan vinden. In de herfst komt hij op bezoek, het dier is er erg aan toe en moet verzorgd worden.

In het hele verhaal staat de goede band van Eline met de meeuw centraal: vogel en kind hebben dezelfde ervaringen. Als de vogel uit het ei kruipt, denkt Eline na over haar eigen geboorte; als de meeuw leert vliegen, leert Eline zwemmen en allebei ervaren ze de warmte en veiligheid van hun bezorgde ouders. De relatie tussen ouders en kinderen wordt geïdealiseerd: Elines ouders zijn altijd in de buurt en wanneer ze zich pijn doet, geeft mama haar een kusje en is alles "meteen vergeten". Alle mogelijke spanningen zijn weggeveegd in functie van de voorstelling van een ideale wereld. Critici maakten al vaker deze opmerking bij boeken van …Lees verder
Eline houdt met haar ouders een paar weken vakantie aan de kust. Op een dag ziet ze in een duinpan een meeuwenjong uit een ei komen. Elke dag is Eline op het strand om de ontwikkeling van Kleine Meeuw te kunnen volgen. Ze komt tot het besef dat dieren en kinderen veel moeten leren als ze net op de wereld zijn gekomen. Om vrienden te kunnen blijven met de meeuw, oefent Eline in het vliegen. Als dat niet lukt, neemt ze zich voor om snel te leren zwemmen om de volgende zomer samen met Kleine Meeuw in zee te kunnen zijn. Eline komt er achter dat je niet altijd hetzelfde hoeft te kunnen als je vriendje. De schrijfster heeft heel goed een strandsfeer weten te creëren waardoor de lezer bijna het zand tussen zijn tanden voelt knarsen. Kleine en grote zwartwitillustraties, een combinatie van pen en aquarel, wisselen elkaar af en laten een wat sombere indruk na. Dit in tegenstelling tot het vrolijk kleurige voorplat waarop een meisje met een meeuw op haar hoofd te zien is. Vanaf ca. 8 jaar, voo…Lees verder

Over Ellen Tijsinger

Ellen Tijsinger (Utrecht, 7 september 1947 – Utrecht, 26 maart 2016) was een Nederlandse schrijfster van voornamelijk kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Na de middelbare school behaalde Tijsinger haar pedagogisch getuigschrift. Ze gaf les op verschillende scholen, in handenarbeid, kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger schreef ze boeken en artikelen voor volwassenen over het leven van en omgaan met jonge kinderen. Ook haar eerste kinderboeken verschenen onder die naam; vanaf haar derde kinderboek gebruikte ze de naam Ellen Tijsinger. Ze trouwde in 1970 en had een dochter en zoon.Ze heeft meer dan 50 boeken.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van de door haar geschreven boeken voor de jeugd.

  • 2011 - De verdwenen bedelarmband
  • 2011 - Brugklas in actie
  • 2007 - Een heel jaar jarig
  • 2007 - Ee…Lees verder op Wikipedia