Boek
Nederlands

Dagboek zonder data

Enid Bagnold (auteur), Erwin Mortier (vertaler)
In dagboeknotities beschrijft de auteur in drie delen wat haar trof als vrijwillig ziekenhelpster in een Engels militair hospitaal in de Eerste Wereldoorlog. In deel één beschrijft ze hoe nutteloos ze zich vaak voelt omdat ze nog niet met de verpleegsters mee mag naar de zalen om gewonden te verzorgen. In deel twee mag ze dat wel, maar is ze gefrustreerd dat ze weinig kan helpen en ergert zich aan
Titel
Dagboek zonder data / Enid Bagnold ; vert. en ingel. door Erwin Mortier
Auteur
Enid Bagnold
Vertaler
Erwin Mortier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A diary without dates
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
141 p.
Aantekening
Derde en laatste deel van Erwin Mortiers vertalingen van oorlogsverpleegstersmemoires
ISBN
9789023472834 (hardback)

Besprekingen

In bewust qua tijd en namen vaag gehouden dagboeknotities beschrijft de auteur in drie afdelingen wat haar trof als vrijwillig ziekenhelpster in een Engels militair hospitaal in de Eerste Wereldoorlog. In deel 1 ‘Voor de glazen deuren’, beschrijft ze hoe nutteloos ze zich vaak voelt omdat ze nog niet met de verpleegsters mee mag naar de zalen om gewonden te verzorgen. In deel 2: ‘Achter de glazen deuren’ mag ze dat wel, maar is ze gefrustreerd dat ze weinig kan helpen en ergert zich aan de hardheid van de verpleegsters. Deel 3 ’De Jongens’ gaat over haar ervaringen op een zaal voor gewone soldaten. De Engelse (toneel)schrijfster (1889-1981) was in de Eerste Wereldoorlog vrijwillig Rode Kruis ziekenhelpster in het Royal Herbert Hospital in Woolwich tot ze moest vertrekken om dit kritische dagboek. Daarna werd ze ambulancechauffeur in Frankrijk. Het dagboek verdient nog steeds aandacht door de oprechte, menselijke toon en kritische kijk op de te zakelijke benadering van de vele zwaargew…Lees verder

Over Enid Bagnold

Enid Algerine Bagnold, Lady Jones bekend als Enid Bagnold (CBE) (Rochester, 27 oktober 1889 - Rottingdean, 31 maart 1981) was een Britse schrijfster, zowel van boeken als van toneelstukken.

Haar bekendste werk National Velvet werd in 1935 uitgebracht. Het werd in 1944 verfilmd met Elizabeth Taylor in de hoofdrol. A Diary Without Dates werd in 2012 in het Nederlands vertaald door Erwin Mortier onder de titel Dagboek zonder data.

Biografie

Bagnold werd geboren als de dochter van kolonel Arthur Henry Bagnold (1854-1943) en zijn echtgenote Ethel Alger en bracht een groot deel van haar jeugd door in Jamaica. Eerst liep zij school in de Prior's Field School in Godalming om nadien een artistieke opleiding te volgen in Londen onder de leiding van Walter Sickert. In 1913 werd zij redactioneel medewerkster bij het magazine Modern Society, dat werd uitgegeven door Frank Harris.

Gedurende de…Lees verder op Wikipedia