Boek
Frans

L'enfant de Noé

Een joods jongetje van 7 jaar duikt in 1942 gescheiden van zijn ouders onder in het internaat van een Belgische pastoor en tracht wijsneuzig de hem te boven gaande ontwikkelingen te doorgronden.
Onderwerp
Jodendom
Titel
L'enfant de Noé
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Albin Michel, 2008
122 p.
ISBN
9782253123576

Besprekingen

Een 7-jarig joods jongetje duikt, gescheiden van zijn ouders, in 1942 onder in het internaat van de Belgische pastoor Pons en probeert wijsneuzig de hem te boven gaande ontwikkelingen te doorgronden. Een veelvuldig toegepast procédé, dat van de onschuldige kinderziel overgeleverd aan de boze buitenwereld. De harde breuk met zijn veilige nest van weleer plaatst hem ineens voor dilemma's waar hij vooralsnog geen antwoord op weet. De vriendschap met Rudy, eveneens een joodse onderduiker, met pastoor Pons, die hem meeneemt naar de Kerk, maar hem ook wegwijs maakt in zijn eigen achtergrond, de invallen van politie en Gestapo, en al die andere belevenissen drie jaar lang, leren hem te overleven en bepalen uiteindelijk zijn menslievende visie. Al scheert de auteur (1960) dan hier en daar dicht langs snotterige sentimentaliteit, het jongetje Joseph blijkt toch mans genoeg situaties naar zijn hand te zetten en eerder bewondering dan medelijden op te roepen. Een roman voor een breed publiek: ee…Lees verder

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken