Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De spiegelingen : roman

Erwin Mortier (auteur)
+1
De spiegelingen : roman
×
De spiegelingen : roman De spiegelingen : roman

De spiegelingen : roman

Genre:
Edgard Demont keert gewond en gehavend uit de Eerste Wereldoorlog terug naar een vaderland dat nooit meer hetzelfde zal zijn. Minnaars helpen hem te leven met kwetsuren die dieper gaan dan de littekens in zijn vlees. Ondertussen moet hij machteloos toezien hoe de wereld voor nieuwe waanbeelden bezwijkt en verse nachtmerries worden voorbereid.
Titel
De spiegelingen : roman
Auteur
Erwin Mortier
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
300 p.
ISBN
9789023477914 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Liefde en oorlog

Met Edgard Demont maakten we al eerder kennis in het met de AKO-literatuurprijs bekroonde Godenslaap: hij is de broer van de bejaarde Hélène. In De spiegelingen krijgt hij de hoofdrol toebedeeld. Edgard ontdekt en beleeft zijn geaardheid tijdens de Eerste Wereldoorlog, een tijd waarin homoseksualiteit niet getolereerd werd. Edgard zal zijn leven lang trouw blijven aan de huisknecht Pierre, maar laat op zijn oude dag al zijn grote en kleinere liefdes de revue passeren.

Matthew, een Engelse soldaat en zijn grote liefde, speelt een prominente rol in het verhaal. Hij trouwt uiteindelijk met Edgards zus, wat Edgard de bedenkelijke zekerheid geeft dat zijn minnaar altijd dichtbij is. Maar er zijn ook de Duitser Heinz, de Franse Jean en de Engelse Paul, een neef van Matthew. Als de Tweede Wereldoorlog op uitbreken staat, zijn er ook nog minnaars uit de Verenigde Staten en Japan. De symboliek van die landen in twee oorlogen is niet ver te zoeken.

De spiegelingen is een boek dat…Lees verder

Het lijf als laatste strohalm

Erwin Mortier komt met een waardige opvolger voor zijn bekroondeGodenslaap. De oorlog klinkt opnieuw als een basso continuo door inDe spiegelingen. Maria Vlaar

Edgar Demont, het hoofdpersonage van Erwin Mortiers nieuwe romanDe spiegelingen, is de broer van Hélène, de oude vrouw inGodenslaap, zijn vorige boek. Edgar is een jonge homoseksuele officier in de Eerste Wereldoorlog, in een tijd waarin homoseksualiteit nog in het verborgene moest blijven en het huwelijk vaak als dekmantel diende. Niet voor Edgard, een Vlaamse jongen van gegoede afkomst met een Franse moeder. Hij zal zijn leven lang ongetrouwd blijven, hoewel de verhouding met zijn huisknecht Pierre dicht bij een huwelijk komt.

Als hij oud is geworden en zijn lichaam afgetakeld, maakt Edgard de balans van zijn leven op. Zijn levensverhaal is zowel een hallucinerende liefdesverklaring aan zijn grote liefde Matthew als een 'geschiedenis van de lichamen die we hebben gekend en die ons hebben gekend'. Edgard is zwaargewond geraakt in de loopgraven, en de herinnering aan de doodsstrijd komt in steeds indringender bewoordingen terug in de roman. Hij belandde in een kluwen van ster…Lees verder

Het lijf als laatste strohalm

Erwin Mortier komt met een waardige opvolger voor zijn bekroonde Godenslaap. De oorlog klinkt opnieuw als een basso continuo door in De spiegelingen.

Edgar Demont, het hoofdpersonage van Erwin Mortiers nieuwe roman De spiegelingen, is de broer van Hélène, de oude vrouw in Godenslaap, zijn vorige boek. Edgar is een jonge homoseksuele officier in de Eerste Wereldoorlog, in een tijd waarin homoseksualiteit nog in het verborgene moest blijven en het huwelijk vaak als dekmantel diende. Niet voor Edgard, een Vlaamse jongen van gegoede afkomst met een Franse moeder. Hij zal zijn leven lang ongetrouwd blijven, hoewel de verhouding met zijn huisknecht Pierre dicht bij een huwelijk komt.

Als hij oud is geworden en zijn lichaam afgetakeld, maakt Edgard de balans van zijn leven op. Zijn levensverhaal is zowel een hallucinerende liefdesverklaring aan zijn grote liefde Matthew als een 'geschiedenis van de lichamen die we hebben gekend en die ons hebben gekend'. Edgard is zwaargewond geraakt in de loopgraven, en de herinnering aan de doodsstrijd komt in steeds indringender bewoordingen terug in de roman. Hij belandde in een kluwen van st…Lees verder

In De spiegelingen keert Erwin Mortier door de ogen van frontsoldaat Edgard terug naar de vergane wereld uit Godenslaap, om dit keer de clandestiene zijde van de familiegeschiedenis te vertellen en het stilgezwegen leven te reconstrueren. Ook al speelt de plot zich grotendeels af in het interbellum, toch blijft dit een roman over de Eerste Wereldoorlog.
Edgar herleeft het moment waarop hij uit de oorlogsdood opstaat en in een veldhospitaal ‘uit het niets’ teruggeroepen wordt. Daar ontmoet hij Matthew, zijn grote liefde die hem de hand toereikt, maar die ook zijn zus zal huwen. Ja, dit is een boek over liefde tussen twee mannen en neen, Mortier probeert niet achter het narratief door een pleitrede over sociale conventies af te steken. Hij doet iets wat treffender is: een soort van tastbare genegenheid en passie omschrijven, die door het ruggenmerg gaat, zonder sentimenteel te worden of te vervallen in conventionele verwoordingen. Maar wat helend is, en noodzakel…Lees verder
De veelbekroonde Mortier (1965) schreef met 'Godenslaap' een meesterwerk over de Eerste Wereldoorlog en het schrijverschap. Ook in deze roman speelt deze oorlog een grote rol. De hoofdpersoon, een geschonden Belgische oorlogsveteraan, wordt verliefd op een Engelse oorlogsfotograaf die later met de zus van de Belg trouwt. Hun liefde duurt levenslang, maar is om tal van redenen onvolkomen. Daarnaast heeft de hoofdpersoon andere minnaars: een huisbediende, een Duitse veteraan in de jaren '30 in Berlijn etc. Waar 'Godenslaap' een barokke indruk maakte, is dit een impressionistische roman, geschreven als een brief aan de Brit, waarin tijd en plaats telkens verspringen. Elk moment, elke handeling, elke overpeinzing staat bol van de metaforen, doorgaans van louter zintuiglijke aard. Soms is dat wat veel van het goede, maar veel passages zijn onvergetelijk. Mortier geeft kleur aan een periode die in ons collectieve geheugen vaak in zwart-wit is. Een roman over de liefde, het genot, de tragiek…Lees verder

Over Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 november 1965) is een Vlaamse schrijver. Hij groeide op in Hansbeke, een dorpje aan de zuidergrens van het Meetjesland en deelgemeente van Nevele. Mortier woont samen met radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute.

Opleiding

Mortier studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde daarnaast het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Dr. Guislain Museum, waar hij werkte op het vlak van de geschiedenis van de psychiatrie. In deze periode publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften als De Gids, De Revisor, Het Nieuw Wereldtijdschrift en Optima.

Schrijverscarrière

Sinds 1999 leeft Mortier uitsluitend van zijn pen. Hij heeft al verscheidene romans, novelles, dichtbundels en essays gepubliceerd. Een r…Lees verder op Wikipedia