Boek
Nederlands

Wat voorbij is begint pas : lichtzinnige meditaties over het schrijven

Erwin Mortier (auteur)
+1
Wat voorbij is begint pas : lichtzinnige meditaties over het schrijven
×
Wat voorbij is begint pas : lichtzinnige meditaties over het schrijven Wat voorbij is begint pas : lichtzinnige meditaties over het schrijven

Wat voorbij is begint pas : lichtzinnige meditaties over het schrijven

Genre:
In het huis van zijn grootouders, waar de kunst van het zwijgen tot bloei werd gebracht, heeft Erwin Mortier geleerd dat de taal ook een zwerm is, een sprinkhanenplaag, een rattenepidemie. In Wat voorbij is begint pas brengt Mortier een aantal opmerkelijke beschouwingen bijeen die allemaal gaan over taal en schrijven. Hij schrijft dat het woord ons ook aanknaagt, en vooral: dat een mens moet sprek
Titel
Wat voorbij is begint pas : lichtzinnige meditaties over het schrijven
Auteur
Erwin Mortier
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
222 p.
ISBN
9789023455448 (hardback)

Besprekingen

Essays en lezingen van Erwin Mortier gebundeld in 'Wat voorbij is begint pas'

Essays en lezingen van Erwin Mortier gebundeld in 'Wat voorbij is begint pas'

De geheime nissen van de taal

Dat Erwin Mortier naast prozaïst en dichter ook een begaafd essayist is, wisten we al langer. In Wat voorbij is begint pas brengt hij lezingen en teksten uit de voorbije zeven jaar samen. Aarzelend maar zonder taboes legt hij zijn schrijverschap in de weegschaal.

In een aantal korzelige kritieken op zijn met de AKO Literatuurprijs bekroonde roman Godenslaap kreeg Erwin Mortier te horen dat zijn roman een hol taalbouwsel was. Volgestouwd met metaforen, bulkend van woorden maar inhoudelijk volkomen losgezongen van de barre werkelijkheid van de Eerste Wereldoorlog. "Deze superbe kathedraal van taal is leeg, volledig en integraal leeg. Mortier heeft niets te vertellen, niets te melden. Godenslaap is een veelkleurige, wonderschone zeepbel van een roman", zo luidde het in de courant De Standaard. Het 'tijdschrift voor literatuur, kritiek en amusement' nY legd…Lees verder

Welkom op de metaforenfoor

In Wat voorbij is begint pas geeft Erwin Mortier zijn visie op wat literatuur is. Die visie is even erudiet als eenzijdig.

Voor Mortier hoeft literatuur geen onderwerp te hebben om te communiceren. Taal is per definitie communicatie

Wat voorbij is begint pas bevat enkele teksten over 'Dierbaren en geliefden', zoals Marcel Proust, Virginia Woolf, Hugo Claus en Gerard Walschap. Toch handelen de meeste van deze essays over literatuur in het algemeen. Mortier ontwikkelt, stapje voor stapje, zijn hoogstpersoonlijke theorie over literatuur.

In een notendop: God is een tautologie, de mens een metafoor. Wij zijn én wij zijn ons bewust. Daarmee onderscheiden wij ons van alle ander leven op deze planeet, maar het verwart ons, omdat we onszelf nooit helemaal kunnen vatten. De taal spiegelt die ervaring: de woorden overlappen niet met de feiten, omdat betekenissen verschuiven naargelang de tijd en de context. De taal bevindt zich in 'spanningsvelden die opgeroepen worden door de wisselwerking tussen het teveel en het tekort aan betekenissen van het woord'.

Mortier is duidelijk gefascineerd door d…Lees verder

Erwin Mortier (1965) vierde triomfen met de magistrale roman "Godenslaap". In zijn jongste boek bundelt hij lezingen en essays die op uiteenlopende manieren gaan over schrijven, schrijvers, literatuur en engagement. Mortier is niet de eerste de beste, en zeer erudiet en eloquent. Die laatste eigenschap, zijn fabelachtige formuleervermogen, staat hem bij een aantal van deze essays helaas in de weg. Mortiers taalgebruik, dat in zijn romans zo verbluffend sterk werkt, plaatst zich hier vaak tussen de inhoud en de lezer. Het tweede deel van de bundel, waar het concreter gaat over Proust, Woolf, Claus, Walschap, en wat meer autobiografische elementen, is aanzienlijk toegankelijker dan het eerste deel. Niet filosofisch of filologisch geschoolde lezers zullen snel afhaken, hoe veel Mortier ook aan zinnigs te melden heeft.

Over Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 november 1965) is een Vlaamse schrijver. Hij groeide op in Hansbeke, een dorpje aan de zuidergrens van het Meetjesland en deelgemeente van Nevele. Mortier woont samen met radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute.

Opleiding

Mortier studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde daarnaast het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Dr. Guislain Museum, waar hij werkte op het vlak van de geschiedenis van de psychiatrie. In deze periode publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften als De Gids, De Revisor, Het Nieuw Wereldtijdschrift en Optima.

Schrijverscarrière

Sinds 1999 leeft Mortier uitsluitend van zijn pen. Hij heeft al verscheidene romans, novelles, dichtbundels en essays gepubliceerd. Een r…Lees verder op Wikipedia