Eind 19e eeuw dreigt de adellijke Engelse familie Dilberne gerui͏̈neerd te worden. Alleen een huwelijk van de zoon met een rijke Amerikaanse erfgename kan hen redden.
Titel
Macht der gewoonte
Auteur
Fay Weldon
Vertaler
Gerda Baardman Tjadine Stheeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Habits of the house
Uitgever
Deventer: Grote Letter Bibliotheek, 2016
500 p.
ISBN
9789036430500 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Lord Dilberne woont in najaar 1899 met zijn gezin in hun huis in een chique wijk van Londen. Hij heeft ook een landhuis in Hampshire, jaagt en gokt graag, maar gokte verkeerd op een goudmijn in Natal die in de Boerenoorlog onder water is gezet. Dat ruïneert hen en omdat hun onafhankelijke, dwarse dochter niet wil trouwen, kan alleen een huwelijk van zoon Arthur met een rijke erfgename hen redden. Dan komt Minnie O’Brien, dochter van een vleesbaron uit Chicago in beeld: knap, rijk, maar in de VS beschadigd door een korte relatie met een getrouwde schilder. De belangrijke Britse, in Nieuw-Zeeland opgegroeide auteur (1931) die in 1971 de eerste episode schreef van de televisieserie ‘Upstairs, Downstairs’ schrijft in haar romans, o.a. het bekende ‘De levens en liefdes van een duivelin’ met zwarte humor en satire over de maatschappij. Dat doet ze ook in dit prettig leesbare, goed vertaalde eerste deel van de historische ‘Liefde & erfenis-trilogie’. De plot is niet heel sterk, dat is wel he…Lees verder

Over Fay Weldon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mogens Engelund

Fay Weldon (Alvechurch, 22 september 1931) is een feministisch Engels schrijfster. Haar boeken gaan vaak over vrouwen die door de patriarchale structuur van de samenleving in het nauw komen.

Fay Weldon werd in 1931 in Engeland geboren als Franklin Birkinshaw, in een literaire familie: zowel haar grootvader Edgar Jepson als haar moeder Margaret (onder het pseudoniem Pearl Bellairs) waren schrijver. Vijf weken na haar geboorte gingen zij en haar moeder terug naar Nieuw-Zeeland. Weldon woonde tot haar veertiende in Auckland, waar haar vader dokter was, maar na de scheiding van haar ouders vertrok Weldon met haar moeder en haar zus Jane naar Engeland. Ze zag haar vader nooit terug.

Weldon ging naar de Universiteit van St. Andrews in Schotland, waar ze psychologie en economie studeerde, maar vertrok naar Londen toen ze een kind had gekregen zonder getrouwd te zijn. Kort daarna trouwde ze met Ronald Bateman, een 20 jaar oudere leraar, en verhuisde naar Acton i…Lees verder op Wikipedia

Suggesties