Boek
Engels

Angela's ashes : a memoir of a childhood

Frank McCourt (auteur)

Angela's ashes : a memoir of a childhood

Autobiografisch relaas waarin een gepensioneerde Amerikaanse onderwijzer zijn jeugd in het Ierse Limerick in de jaren '30 en '40 beschrijft vanuit het perspectief van het kind dat hij was.
Extra onderwerp
MacCourt, Frank
Titel
Angela's ashes : a memoir of a childhood / Frank McCourt
Auteur
Frank McCourt
Taal
Engels
Uitgever
London: Harper Perennial, 2005
426, 26 p.
Aantekening
Bevat o.m. een interview met de auteur Wordt vervolgd door : 'Tis : a memoir
ISBN
0-00-721703-X 9780007217038 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De auteur (1930-2009) van deze autobiografische roman was een gepensioneerde onderwijzer uit New York, waar hij in 1930 als kind van Ierse immigranten werd geboren. Na de dood van een zusje gaat het gezin terug naar Ierland. De vader is vaak werkloos - en nog vaker dronken - en het steeds groter wordende gezin leeft in bittere armoede in Limerick. Hier beschrijft de auteur zijn 6e tot zijn 19e jaar: een 'struggle for life', gezien door de ogen van een kind: vol verwondering, naïef, soms cru en steeds ontwapenend. Mijn eerste indruk was dat de auteur in een vlaag van 'total recall' alle herinnerde ellende van zich af had geschreven. Bij nauwkeurige lezing blijkt hoe knap dit boek is geconstrueerd: het vertellersperspectief en de keuze voor de tegenwoordige tijd leveren, zonder sentimenteel te worden, een ontroerend en levendig beeld op van een trieste jeugd in het Ierland van de jaren '30 en '40 van de 20e eeuw. Franks vader wil dat zijn kinderen bereid zijn om voor Ierland te sterven,…Lees verder

Over Frank McCourt

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Francis (Frank) McCourt (Brooklyn (New York), 19 augustus 1930 - Manhattan (New York), 19 juli 2009) was een Iers-Amerikaanse schrijver die pas tegen het einde van zijn leven debuteerde met autobiografische boeken over zijn jeugd in Ierland en zijn latere leven in de Verenigde Staten.

Levensloop

Frank McCourt is de oudste zoon van zeven kinderen van Malachy en Angela McCourt. Zij wonen in Brooklyn. Door het overlijden van zijn pasgeboren zusje vervalt zijn vader (Malachy McCourt) in zijn oude alcoholverslaving. Na een bezoek van zijn tantes wordt door de grootmoeder geld geleend om het gezin terug te brengen naar Ierland.

De familie komt er aan in het pas verdeelde land en trekt verder naar Noord-Ierland, alwaar zij enige tijd logeren bij zijn grootouders van vaders zijde in County Antrim. Daar er op het platteland van het graafschap Antrim geen werk te vinden is voor zijn vader en zijn grootouders de familie niet kunne…Lees verder op Wikipedia