Wij, de mens

Wij, de mens
Besprekingen
Reis naar de oorsprongen van de mensheid
Er is misschien geen vreselijker cliché te bedenken, maar ik kan het niet anders zeggen: elk boek van Frank Westerman sleept de lezer mee in een ongewone en onverwachte reis. Voor Wij, de mens, zijn nieuwste boek, geldt dit in verhevigde mate. Als auteur weet Westerman hier weer niet precies waar hij heen wil, maar hij moet ook optrekken met een groep Leidse studenten, aan wie hij als gastschrijver 'reportage' doceerde. Zij bedachten nieuwe weggetjes met hem en wilden vooral steeds duidelijkheid hebben over waar ze nu eigenlijk heen gingen. Van dit alles brengt Westerman tot in details verslag uit.
In de hoofdlijnen van zijn literaire reportage onderneemt hij een wetenschappelijke tijdreis naar de oorsprongen van de mensheid. Centraal staat de fossiele oermens die in 2003 in Flores werd gevonden. Wat is de status hiervan, was hij de beroemde missing link tussen dier en mens? En wat ontdekten de beoefenaars van de wetenschap van de paleoantropologie in hun zoektocht naar onze verre voorouders over de verschillen en overeenkomsten tussen mens en dier?
Het spannende van de reizen die Westerman maakt, is dat de lezer indirect en onvermoed veel antwoorden krijgt. Het bezoek aan een Limburgs klooster van de Nederlandse pater die op Flores opgravingen deed, geeft verrassende psychologische inzichten in onze menselijke eigenaardigheden. Dat geldt ook voor de beschrijving van de stammenoorlogen die niet zozeer tussen de oermensen als wel tussen de paleoantropologen, hun ontdekkers, plaatsvinden.
En wanneer Westerman in het Belgische Maasdal op zoek gaat naar de neanderth…Lees verder
Botten of woorden?
Frank Westerman gaat op fossielenjacht en observeert wat de mens tot mens kan maken
Het was 'de meest verbazingwekkende ontdekking van het decennium in welke wetenschap dan ook'. Zo beschreef het gerenommeerde tijdschrift Science in 2004 de vondst van een fossiel uit de oertijd. In een grot op het Indonesische eiland Flores was het geraamte gevonden van een volwassen vrouw. Ze was volgroeid, maar amper een meter lang. Haar schedel even groot als een kokosnoot. De 18.000 jaar oude homo floresiensis was een nieuwe loot aan de stamboom van de mensheid.
Maar op welke tak moeten we haar plaatsen? Is de Floresmens de missing link die bewijst dat onze voorouders apen waren? Was het een verdwergde homo erectus? Het wordt nog mooier als we de fossielen in ogenschouw nemen die pal naast het opgegraven skelet lagen: ratten zo groot als honden, een ooievaar van 1.80 meter. Wat doet dit met ons mensbeeld?
'Afwijking vs. Norm'. Die woorden schreef Frank Westerman in het najaar van 2016 op het bord tijdens een van zijn eerste colleges als gastdocent van de Universi…Lees verder