Boek
Nederlands
Inspecteur Rino Carlsen onderzoekt twee gruwelijke misdaden. Het ene slachtoffer werd in ijskoud zeewater vastgeketend aan een rots. Het andere was vastgeketend aan een hete verwarmingsketel. Beide slachtoffers overleefden deze folterdaden. Carlsens onderzoek leidt naar een afgelegen dorpje waar een reeks moorden plaatsvond.
Titel
Maalstroom
Auteur
Frode Granhus
Vertaler
Kim Snoeijing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Malstrømmen
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Q, 2013
344 p.
ISBN
9789021443041 (paperback)

Besprekingen

Frode Granhus schrijft sinds 2003 thrillers en wist daarmee in zijn thuisland Noorwegen al veel populariteit en erkenning te verwerven. Bij ons is hij een nieuwkomer, want Maalstroom is het eerste boek van hem dat naar het Nederlands vertaald werd. Maar bij één titel zal het allicht niet blijven: daarvoor staat dit boek te sterk.
Maalstroom start met twee verhaallijnen. Enerzijds volgt de lezer inspecteur Rino Carlsen, die twee gruwelijke, angstaanjagend goed doordachte misdaden moet onderzoeken. Het eerste slachtoffer stierf bijna aan onderkoeling, terwijl het andere slachtoffer zware brandwonden opliep. 
Anderzijds volgt de lezer het onderzoek van politieman Niklas Hultin in het afgelegen dorpje Bergland. Daar heeft een reeks vreselijke moorden plaatsgevonden, die aangekondigd leken te zijn door een aantal aangespoelde poppen waarvan de kleding leek op die van de slachtoffers. Het onderzoek van inspecteur Carlsen leidt hem van zijn thuisstad Bodø eveneens naar B…Lees verder
Van de vier romans die de auteur tot nu toe heeft geschreven, is er nu een in het Nederlands vertaald. De schrijver woont op de Lofoten, een Noorse eilandengroep boven de poolcirkel. Dat is ook de plaats van handeling. Beter is het meervoud: plaatsen, want er zijn twee onderzoeken beschreven die door twee politiemensen, tevens de hoofdpersonen, worden onderzocht, een in Bodø, het andere in Bergland, een dagreis verder naar het noorden. Halverwege het boek blijkt een verband tussen beide zaken en trekt de inspecteur uit Bodø naar Bergland. De plot is goed geconstrueerd, maar moeilijk en vereist zorgvuldig lezen. De lezer krijgt dan wel waar voor zijn geld. Beide politiemannen treden nogal solistisch op. Als de ene, Nils, uiteindelijk meent de dader te hebben gevonden, is hij er nog lang niet. De ontknoping vindt pas een honderd pagina’s verder plaats, is redelijk gewelddadig en totaal verrassend voor de lezer, al heeft de auteur de ingrediënten echt wel goed aangeleverd. Een verrassend…Lees verder

Over Frode Granhus

Frode Granhus (13 maart 1965 – Leknes, 15 september 2017) was een Noorse schrijver van misdaadromans.

Zijn roman Maalstroom is onder meer uitgegeven in Denemarken, Duitsland, IJsland, Nederland en Rusland.

Hij overleed plotseling op 52-jarige leeftijd in zijn woning op de eilandengroep Lofoten.

Bibliografie

  • 2003 · Hevneren (debuutroman)
  • 2006 · Be en bønn for Sikas
  • 2010 · Malstrømmen (Maalstroom), (verkocht in negen landen)
  • 2012 · Stormen (Stormnacht), (vervolg op Maalstroom)
  • 2014 · Djevelanger
  • 2015 · Kistemakeren

Externe link

  • (no) Frode Granhus
Lees verder op Wikipedia