Politieman Ray Tierney, lid van een trotse politiefamilie, onderzoekt de moord op vier agenten en stuit daarbij op corruptie bij de New Yorkse politie waarbij vermoedelijk ook zijn broer en zwager betrokken zijn
Titel
Pride and glory / written and dir. by Gavin O'Connor
Regisseur
Gavin O'Connor
Componist
Mark Isham
Acteur
Edward Norton Colin Farrell Jon Voight
Taal
Engels
Uitgever
New Line, 2009
1 dvd-video
Oorspr. opname
2008
Speelduur
ca. 125 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713045214944

Besprekingen

Amerikaanse poltiethriller uit 2007 van Gavin O'Connor (Miracle), met Edward Norton, Colin Farrell en Jon Voigt. Politieman Ray Tierney, lid van een trotse politiefamilie, onderzoekt de moord op vier agenten en stuit daarbij op corruptie bij de New Yorkse politie waarbij vermoedelijk ook zijn broer en zwager betrokken zijn. Uiteindelijk zal Ray moeten kiezen: loyaliteit aan zijn familie of koste wat het kost de waarheid boven water zien te krijgen. Coen van Zwol (3-12-'08) geeft 3 (van 5) sterren: 'Pride and glory is best goed in zijn genre. (...) De film begint hectisch, met schoudercamera's, om zich snel tot traditionele filmtechnieken te bekeren. Dit alles zonder verrassende plotwendingen: Pride and Glory vermaakt, maar stijgt nooit boven het genre uit.' Gerhard Busch (VPRO Gids nr. 48, 2008) geeft ook 3 (van 5) sterren: 'Sterk begin; goed acteren; realistisch verteld en gefilmd; zwak einde.' Geen extra's.

Over Gavin O'Connor

Gavin O'Connor (Long Island, 1964) is een Amerikaans regisseur, scenarioschrijver en acteur. Hij is de tweelingbroer van filmproducent Greg O'Connor.

Biografie

Gavin O'Connor en zijn tweelingbroer werden in 1964 geboren in Long Island als de zonen van een politieagent. Hij groeide op in Huntington (New York) en studeerde af aan de Universiteit van Pennsylvania. Tijdens zijn studiejaren was hij een succesvolle linebacker voor het universiteitsteam.

Carrière

Film

In de jaren 1990 schreef hij de scenario's voor het toneelstuk Rumblings of a Romance Renaissance en de korte films The Bet en American Standoff.

Zijn grote filmdebuut volgde in 1995 met Comfortably Numb, dat hij samen met Kirby Hayde schreef en zelf regisseerde. Enkele jaren later brak hij door met het komisch drama TumbleweedsLees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek