Verhandeling over de schoonheid van (zeer) jonge mannen aan de hand van 250 afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis.
Extra onderwerp
jongens, sociologoie
Titel
De jongen
Auteur
Germaine Greer
Vertaler
Auke Leistra Atty Mensinga
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The boy
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2003
256 p. : ill.
ISBN
90-290-7380-2 90-290-7392-6 9789029073806 (paperback)

Besprekingen

Verhandeling over de schoonheid van (zeer) jonge mannen. De feministe Greer (bekend van De vrouw als eunuch) meent dat de emancipatie van de vrouw ver is voortgeschreden maar dat het haar nog ontbreekt aan voorbeelden om verfijnd en beschaafd te genieten van mannelijk schoon. Zij bracht zo’n 250 afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis bij elkaar, variërend van de in ceremonieel kostuum gestoken tweejarige Edward VI geschilderd door Holbein, tot de close-up van de naakte penis van een volwassen jongeman in een foto van Sara Kent uit 1982. Daarnaast verzamelde zij talloze mythes, bijbelverhalen en anekdotes over sensuele relaties tussen rijpe vrouwen en jonge jongens. Hoewel de meeste afgebeelde jongens in dit spraakmakende boek eerder de zinnen van mannen dan van vrouwen zullen prikkelen, is het resultaat toch een interessant overzicht van de verschillende rollen die jongens spelen in culturen over de hele wereld. Met noten en alfabetisch register; fraai vormgegeven; ruim 250 illustratie…Lees verder

Over Germaine Greer

CC BY 2.0 - Foto van/door Helen Morgan

Germaine Greer (Melbourne, 29 januari 1939) is een Australische literatuurwetenschapper en publiciste. Ze wordt beschouwd als een invloedrijke feministe. Ze is emeritus hoogleraar literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Warwick (Engeland) en was hoogleraar aan Newnham College van de Universiteit van Cambridge, waar ze ook studeerde.

Een van haar bekendste boeken is De vrouw als eunuch (The female Eunuch) uit 1970. Hierin neemt ze stelling tegen de man als heteroseksuele veroveraar. Ze nam ook stelling voor de emancipatie van de man, de bevrijding van zijn mythische last van superioriteitsgevoel.

Germaine Greer provoceerde met haar uitspraken en uitgaven. Zo omschreef ze zichzelf als een "katholieke atheïst". Een van haar laatste werken (The Beautiful Boy) was een boek met foto's van erotisch geëtaleerde mannelijke tieners.

Karel van de Graaf interviewde op 20 maart 1999 op Nederland 1 Germaine Greer over haar nieuwste boek. Greer stelde in…Lees verder op Wikipedia