Boek
Nederlands
Het leven van een aantal inwoners van een klein stadje in New England.
Titel
Peyton Place
Auteur
Grace Metalious
Vertaler
Jetty Huisman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Peyton place
Editie
Herz. vertaling
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2015
413 p.
ISBN
9789046819067 (paperback)

Besprekingen

Lezen door het sleutelgat

Peyton Place van Grace Metalious stond na verschijning in 1956 liefst 59 weken na elkaar in de bestsellerlijst van The New York Times. De 'roman die de wereld choqueerde' blijft tot op heden behoren tot de meest gelezen boeken ooit.

Jong kind komt op een dag thuis van school met een briefje waarin haar moeder, een weduwe, ten strengste wordt berispt omtrent de lengte van haar minirok en aanverwante onzedigheden. In plaats van deemoedig het hoofd te buigen, echter, stuift de van weinig pedagogisch verantwoord wangedrag beschuldigde furie even later de leraarskamer binnen en wijst zij er vervolgens op, onder meer, dat de genaamde Bobby Taylor, getrouwd en wel, daar zit hij, haar al zeven keer mee uit gevraagd heeft, dat mevrouw Jones zich gaarne ontkleedt met - oeps! - de luiken nog open, dat weer een andere leerkracht naar gin ruikt, en dat de secretaresse van Mr. Baker, eveneens in de kamer aanwezig, enige tijd geleden onverklaarbaar plotseling en zonder opgaaf van redenen, zeg maar holderdebolder, de stad heeft verlaten.

Tot zover de korte samenvatting van het liedje 'Harper Valley PTA', gezongen door Jeannie C. Riley, waarin de moeder haar tirade afsluit met de volgende, bepaald vernietigende conclusi…Lees verder

Deze roman uit 1956 veroorzaakte destijds door de erin beschreven thema's als overspel, lust, seksueel misbruik, ongewenste zwangerschap en abortus veel ophef en werd een bestseller. De gelijknamige, bekende Amerikaanse soapserie is gebaseerd op de personages uit deze roman en het vervolg 'Terugkeer naar Peyton Place'. Het verhaal begint in 1937 en beschrijft het leven van een aantal inwoners van het fictieve stadje Peyton Place in New England. Zoals van de tiener Allison MacKenzie die schrijfster wil worden, en haar moeder Constance. Allison is het resultaat van een geheime relatie die Constance met haar getrouwde baas in New York had, wat niemand weet. Een andere hoofdpersoon is Allisons leeftijdgenootje Selena, zij werkt in de kledingwinkel van Constance en groeit op in een kamerkrot in de slechte wijk van de stad. Haar moeder wordt constant mishandeld door haar man, Selena's stiefvader, die ook Selena misbruikt. Later moet Selena terechtstaan voor moord op haar stiefvader. Een, nu…Lees verder

Over Grace Metalious

Grace Metalious (Manchester (New Hampshire), 8 september 1924 - Boston (Massachusetts), 25 februari 1964) was een Amerikaanse schrijfster.

Metalious schreef onder meer de boeken "Peyton Place" en "Return to Peyton Place". Deze vormden de basis voor de eerste Amerikaanse televisiesoap.

Haar geboortenaam was Marie Grace DeRepentigny, maar dit veranderde toen zij als tiener trouwde met George Metalious. Buiten de boeken over Peyton Place heeft ze niet veel succes gehad, en ze had ruzie met de inkomstenbelasting over te laag gerapporteerde inkomsten. Metalious, die een zware drinkster was, overleed aan een alcoholvergiftiging van de lever - slechts 39 jaar oud.

Biografie

  • Peyton Place: The Life of Grace Metalious (1981) door Emily Toth, uitgave Doubleday.