Boek
Nederlands

Klein wit visje wordt groot

+1
Klein wit visje wordt groot
×
Klein wit visje wordt groot Klein wit visje wordt groot

Klein wit visje wordt groot

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Als klein wit visje twee jaar wordt, komen allerlei dieren uit de zee naar zijn feestje. Prentenboek met eenvoudige tekeningen, waarin diverse tegenstellingen worden aangeleerd. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Klein wit visje wordt groot
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[18] p. : ill.
ISBN
90-448-0279-8 9789044802795 (hardback)

Besprekingen

Less is more, dat heeft auteur en illustrator Guido Van Genechten goed begrepen. In zijn prentenboeken voor peuters opteert hij steevast voor een minimalistische aanpak, zowel wat de tekst als de illustraties betreft.
In Klein wit visje wordt groot viert het visje uit de titel zijn tweede verjaardag. Niet toevallig de leeftijd van de beoogde lezers, peuters. Het visje wilt graag zijn vrienden uitnodigen voor zijn verjaardagsfeestje. Het wordt dan ook zijn missie om iedereen persoonlijk uit te nodigen. Met dit prentenboek wil Van Genechten peuters graag iets bijbrengen over tegenstellingen en kleuren. Zo nodigt het kleine witte visje een rechte en een kromme garnaal uit, maar ook een dikke en een dunne inktvis, en een grote en een kleine zee-egel. Alle dieren hebben ook een andere kleur. Op deze manier kunnen de kleuren ook gemakkelijk nog een keer herhaald worden met de lezertjes. De teksten zijn steeds kort, bondig, en repetitief, opdat de boodschap duidelijk zou v…Lees verder
In de zwarte zee viert een klein wit visje zijn tweede verjaardag. Diverse zeedieren presenteren zich per paar, maar van verschillend formaat. Zo leert de kijker tegenstellingen als groot/klein, lang/kort, enz. Vierkant prentenboek met twee afgeronde hoeken en stevig papier. De uitgeknipte diersoorten hebben elk hun eigen kleur, die goed afsteekt tegen de zwarte achtergrond. Via diverserse technieken als stempelen, verven en kleurpotloodgebruik wordt de strakheid van de knipsels verzacht, zonder dat dit ten koste gaat van de stevige figuren. Elke plaat beslaat een dubbele pagina. De eenvoudige korte tekst heeft een nogal onrustig lettertype, dat weer een tegenstelling vormt met de vormen. Ondanks het eenvoudige gegeven is er voor een peuter veel te ontdekken in deze papieren zee. Jammer dat de dolfijnen op de laatste pagina meer weg hebben van haaien. Deel van een serie over klein wit visje. Vanaf ca. 2 jaar.

Klein wit visje wordt groot

Klein wit visje wordt twee jaar. Alle waterdieren worden uitgenodigd op zijn feestje: kleine en grote zee-egel, dikke en dunne inktvis, lange en korte zeeslang, een kromme en een rechte garnaal, een vieze en een schone zeester, een verdrietige en een blije dolfijn. Elk dierenkoppel heeft een andere kleur, zo is dit boek niet alleen geschikt om tegenstellingen te leren kennen maar ook om namen van kleuren te oefenen. Maar bovenal is dit een boekje om van te genieten met gulzige blik. De kleurige collages op een zwarte achtergrond zijn een feest voor het oog.


Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max

Suggesties