Boek
Nederlands

De blikken trom : roman

Ook verschenen als De blikken trommel

Günter Grass (auteur), Jan Gielkens (vertaler)

De blikken trom : roman

Ook verschenen als De blikken trommel

Titel
De blikken trom : roman
Ook verschenen als
De blikken trommel
Auteur
Günter Grass
Vertaler
Jan Gielkens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Blechtrommel
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
667 p.
ISBN
9789029084536 9789029089265 (paperback)

Besprekingen

Nieuwe vertaling van het intussen klassieke meesterwerk waarmee Nobelprijswinnaar Grass in 1959 doorbrak. Hoofdpersoon is de trommelende dwerg Oskar Matzerath, die vanuit zijn kikkerperspectief als buitenstaander het leven in het Derde Rijk en de eerste jaren na de oorlog in de Bondsrepubliek observeert en van commentaar voorziet. Ondanks het barokke taalgebruik een van de meest gelezen naoorlogse Duitse romans, met over de hele wereld een oplage van meer dan drie miljoen exemplaren. Voorzien van een nieuwe titel (waarom?), in een nieuwe vertaling, die wel wat eigentijdser is dan de vorige, maar geen mooier of toegankelijker Nederlands oplevert. Prachtig verfilmd door Volker Schlöndorf. Paperback; kleine druk.

Over Günter Grass

CC BY 2.0 - Foto van/door Blaues Sofa from Berlin, Deutschland

Günter Wilhelm Grass (Danzig-Langfuhr, 16 oktober 1927 – Lübeck, 13 april 2015) was een Duitse schrijver en beeldend kunstenaar van Duits-Kasjoebische afkomst. In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Leven

Grass werd geboren in Danzig-Langfuhr (tegenwoordig stadsdeel Wrzeszcz in Gdańsk, tegenwoordig in Polen) en groeide op in een koopmansgezin. Zijn moeder was een etnisch Kasjoebische katholiek, zijn vader was luthers en Duits. Volgens eerdere berichten werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor de hulptroepen van de Duitse luchtmacht. Dit bleek echter onjuist, in augustus 2006 maakte hij zelf bekend dat hij zich op 15-jarige leeftijd vrijwillig aanmeldde voor dienst op een U-boot. Daarvoor werd echter niemand meer aangenomen, waarna hij in dienst moest bij de Reichsarbeitsdienst. Op 17-jarige leeftijd (1944) werd hij als dienstplichtige opgeroepen door de Waffen-SS, waar hij dienstdeed bij de 10e SS-Pantserd…Lees verder op Wikipedia