Boek
Nederlands

Mijn eeuw

Günter Grass (auteur)
Titel
Mijn eeuw
Auteur
Günter Grass
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Mein Jahrhundert
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2000
251 p.
ISBN
90-290-6547-8

Besprekingen

Onenigheid en chocolademousse

In deze rubriek bespreekt Annelies Verbeke verhalenbundels.

Dat onze uitgeverijen verhalenbundels vermijden heeft absurde gevolgen. Zo is Mijn eeuw van Günter Grass, verschenen in 1999, het jaar waarin hij de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, in heel veel talen wel nog, maar in de onze niet meer te verkrijgen. Dat Grass in 2015 overleed, was blijkbaar geen overtuigende reden om de Nederlandse vertaling te herdrukken. Ik wijd er bij wijze van herdenking toch een stukje aan. Tenslotte bestaan er antiquariaten en - vooralsnog - bibliotheken.

Mijn eeuw bestaat uit honderd verhalen van twee of drie bladzijden, een voor elk jaar van de twintigste eeuw. De ik-figuren zijn mannen, vrouwen en kinderen uit verschillende sociale klassen. Al begint het boek met een westerse interventie tijdens de Bokseropstand, en spelen de Vietnamoorlog en de invasie van Irak in latere stukken op de achtergrond, Grass beperkt zich tot Duitsers en Duitsland. De ene keer is een ooggetuige aan het woord, de andere keer kijkt een verteller…Lees verder

In negenennegentig verhalen geeft de grote Duitse schrijver Günter Grass (1927) een beeld van de twintigste eeuw, van 1900 tot 1999. Bij elk jaar geeft de ik-figuur een verslag van of commentaar op kleine en grote gebeurtenissen van deze eeuw, beschrijvingen van belangrijke en onbelangrijke personen. Het boek is geen roman (zoals Geert Mak, 'De eeuw van mijn vader') maar een verhalenbundel, met afzonderlijke ooggetuigenverslagen over elk jaar. De lezer krijgt een buitengewoon boeiend en afwisselend beeld van de twintigste eeuw. Zeer goed te lezen, prima vertaald door Jan Gielkens. Grass kreeg in 1999 de Nobelprijs voor literatuur. Pocketeditie; kleine druk.

Over Günter Grass

CC BY 2.0 - Foto van/door Blaues Sofa from Berlin, Deutschland

Günter Wilhelm Grass (Danzig-Langfuhr, 16 oktober 1927 – Lübeck, 13 april 2015) was een Duitse schrijver en beeldend kunstenaar van Duits-Kasjoebische afkomst. In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Leven

Grass werd geboren in Danzig-Langfuhr (tegenwoordig stadsdeel Wrzeszcz in Gdańsk, tegenwoordig in Polen) en groeide op in een koopmansgezin. Zijn moeder was een etnisch Kasjoebische katholiek, zijn vader was luthers en Duits. Volgens eerdere berichten werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor de hulptroepen van de Duitse luchtmacht. Dit bleek echter onjuist, in augustus 2006 maakte hij zelf bekend dat hij zich op 15-jarige leeftijd vrijwillig aanmeldde voor dienst op een U-boot. Daarvoor werd echter niemand meer aangenomen, waarna hij in dienst moest bij de Reichsarbeitsdienst. Op 17-jarige leeftijd (1944) werd hij als dienstplichtige opgeroepen door de Waffen-SS, waar hij dienstdeed bij de 10e SS-Pantserd…Lees verder op Wikipedia