Rechercheur Sara Nowak onderzoekt de moord die een oude vrouw op haar man pleegde en krijgt daarbij te maken met zaken uit het verleden.
Titel
Geiger
Auteur
Gustaf Skördeman 1965-
Vertaler
Lammie Post-Oostenbrink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Geiger
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2021
427 p.
ISBN
9789403108919 (paperback)

Besprekingen

Geiger

Eerste zin. De koffiekopjes van het Royal Copenhagen-servies stonden nog op tafel met wat restjes op de bodem, de taartschaal was leeg en de sapglazen ook.

 

 

 

Wanneer Agneta op een middag een telefoontje krijgt, pakt ze een revolver, schiet haar man Stellan dood en slaat op de vlucht. De politie zoekt de moordenaar in het verleden van de vijfentachtigjarige Stellan, die in de jaren zeventig en tachtig bevriend was met iedereen die belangrijk of beroemd was in Zweden en ver daarbuiten én een ongezonde fascinatie voor tienermeisjes had. De enige die het spoor van Agneta volgt, is politievrouw Sara Nowak. Ze kwam als kind voortdurend over de vloer van de Bromans en kent het gezin beter dan wie ook.

Gustaf Skördeman dook voor zijn debuut in het rode verleden van Zweden, dat tijdens de Koude Oorlog zowel het Oosten als het Westen te vriend wilde houden. Zijn uitgangspunt is dat er nog steeds heel wat spionnen in Zweden actief zijn en dat die tot in de hoogste rangen van de maatschappij zijn doorgedrongen. Dat zorgt voor een explosieve cocktail van moorden en verraad, waarin de hoofdpersonages een strijd op lev…Lees verder

Volle, erg volle thriller. Qua plot, qua personages, qua verhaallijnen. Na een dramatisch sterke inleiding waarin een zachtaardige grootmoeder haar 85-jarige man – na een telefoontje – plotseling en koelbloedig neerschiet, maken we kennis met Sara Nowak. Als kind was ze bevriend met de twee dochters van het echtpaar en kwam ze er vaak. Ze wil dan ook pers se de zaak zelf oplossen; de misdaadlijn. Sara is rechercheur bij de zedenpolitie en op missie om alle hoerenlopers en pooiers achter slot en grendel te krijgen. Verhaallijn twee: uitbuiting van jonge vrouwen, niet alleen in Sara’s werk maar ook privé. Dan zijn er nog twee Duitse terroristenbestrijders, is er sprake van internationale (Koude Oorlog!) spionage en wraakgevoelens van lang geleden. De Zweedse auteur (1965) sleutelt het allemaal kundig aan elkaar, met veel onverwachte wendingen en met veel vaart. Hij wil echter af en toe tè politiek correct zijn en die spionagezaak lijkt verdacht veel op een complottheorie. Maar de NAVO-o…Lees verder

De lange adem van de Koude Oorlog

In de spannende debuutthriller van de Zweedse regisseur Gustaf Skördeman worden slapende spionnen wakker.

Agneta is bezig haar dochters en kleinkinderen uit te laten als de telefoon gaat. Ze neemt op: 'Geiger', klinkt het. Agneta zoekt het pistool op en schiet haar man, tv- presentator Stellan Broman, door het hoofd. Dan zwaait ze haar dochters uit die niets doorhebben.

Agneta weet nog precies waar ze voor is opgeleid, al zijn er tientallen jaren voorbijgegaan. Als ze op een oude fiets wegrijdt, denkt ze: ze zien me eerder aan voor een dement oud vrouwtje dan een vrouw die net haar man heeft vermoord. Het valse paspoort, de auto en het wapen zijn nog waar ze die heeft achtergelaten. En Agneta heeft haast.

Dit geslaagde debuut van de Zweedse scenarist en filmregisseur Gustaf Skördeman laat de lange adem van de Koude Oorlog zien. Sara Nowak, agent en jeugdvriendin van de dochters van Stellan en Agneta Broman, duikt in het verleden van de alom geliefde 'Ome Stellan'. Hij had veel sympathie voor de DDR, is dat reden voor moord? Heeft hij mensen beschadigd?

De Muur…Lees verder