Boek
Nederlands

Jacht op de tekenaar

Hans Kuyper (auteur), Mark Janssen (illustrator)
+1
Jacht op de tekenaar
×
Jacht op de tekenaar Jacht op de tekenaar
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Melle en Merel kijken rond in een huis dat gesloopt gaat worden. Op de keldermuur zien ze vreemde tekeningen. Wie zou die gemaakt hebben? Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Vluchtelingen
Leesniveau
AVI 7, AVI E5
Titel
Jacht op de tekenaar
Auteur
Hans Kuyper
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2010
86 p. : ill.
ISBN
9789025856625 (hardback)

Besprekingen

De tweeling Melle en Merel vinden op de muur van een kelder kindertekeningen waarop lachende kinderen staan, maar ook een brandend huis en mensen die vluchten. Onderaan staat de tekst 'help me'. Daarom volgen ze de sporen en komen dan terecht bij een jongen die samen met zijn ouders zijn land is ontvlucht. Met hulp van een politieman en hun ouders probeert de tweeling alles te doen om het gezin in Nederland te houden. Vierde boek* over Melle en Merel. Het verhaal leest vlot, vanwege de levendige dialogen, goede woordkeus in heldere stijl en ook door de korte hoofdstukken in duidelijke letters. Het verhaal dat met Kerstmis speelt heeft een open einde. Op de laatste bladzijde vraagt de schrijver kinderen na te denken over wat zij zouden doen als zij de rechter waren. Dit verhaal over het complexe vluchtelingenvraagstuk kan vanwege de toegankelijkheid ook als gespreksstof dienen voor kinderen op de basischool. Zwart-witte pentekeningen, ook op de binnenkant van voor- en achterkaft. Gekle…Lees verder

Jacht op de tekenaar

Merel en Melle zijn een tweeling; ze zitten in dezelfde klas bij juf Simone. Vandaag gaan ze met de klas naar de sloopwerken in hun straat kijken. Grote slopershamers gooien de huizen plat. Hier wordt later de nieuwe school gebouwd. Melle merkt dat er een luik in de vloer van een huis zit, dat naar de kelder leidt. Na schooltijd gaat hij met Merel op onderzoek. Hij wil weten of er soms een schat verborgen ligt. Wanneer ze gaan kijken, zien ze dat er iemand tekeningen op de muur maakte en ernaast staat 'help me'! In een hoek liggen bananendozen. Zou hier iemand wonen?
Rond de problematiek van mensen zonder papieren wordt er een verhaal opgebouwd met kinderen in de hoofd- en heldenrol. Voor achtjarigen zal het best spannend lezen zijn, maar erg diepgravend is het natuurlijk niet. De illustraties zijn rudimentair, maar geven toch een sfeerbeeld mee.

Over Hans Kuyper

Hans Kuyper kan verwijzen naar:

  • Hans Kuyper (kunstenaar), een beeldhouwer.
  • Hans Kuyper (schrijver), een kinderboekenschrijver.


Suggesties