Boek
Nederlands

Van kop tot staart

Hans Post (auteur), Dieter Schubert (illustrator), Ingrid Schubert (illustrator)
Per onderwerp komen veel bijzonderheden en eigenschappen van allerlei dieren aan de orde. Met veel gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Dieren
Titel
Van kop tot staart / tekst Hans Post ; ill. Ingrid en Dieter Schubert
Auteur
Hans Post
Illustrator
Dieter Schubert Ingrid Schubert
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2002
195 p. : ill.
ISBN
90-5637-409-5

Besprekingen

Van kop tot staart is een stevig salontafelboek vol dierenweetjes verzameld door Hans Post, een oude rot uit de dierentuinwereld. De vele pasteltekeningen zijn van de hand van het duo Schubert, twee gesmaakte Duitse tekenwonderen. Post ordende zijn tekstjes rond 26 verschillende thema's. Zo beschrijft hij onder het thema 'paren en baren' plastisch hoe de bidsprinkhaan haar partner opeet tijdens de paring en hoeveel werk neushoorns van hun paring maken. Er zitten voor de hand liggende thema's bij zoals de voortbeweging, voeding en communicatie, en meer originele thema's zoals de rui in 'huid en haar' of 'grote schijter' waarin hij schrijft over poepsnoepende konijnen, draaikonten van nijlpaarden en schijtlijsters. Post beschrijft telkens op een half bladje of meer een wetenswaardigheidje over gewone natuurwonderen zoals waartoe een spechtenhol kan dienen, of meer spectaculaire dierenfenomenen zoals de gnoetrek. Hij hanteert een aangenaam nuchtere toon en de rustige illustraties p…Lees verder
Dit grote boek met stevige kaft gaat over dieren. Op thema gerangschikt komen veel bijzonderheden en eigenaardigheden van verschillende diersoorten aan bod. Vlot en soms geestig vertelt de schrijver hoe nijlpaarden in de rondte poepen en slakken de liefde bedrijven. Thema's als zintuigen, voortbeweging in water en huid en haar staan netjes in de inhoudsopgave vermeld. Per thema lezen we over een paar diersoorten. Aan het einde van elk hoofdstuk staan er nog een paar regels 'Wist je dat...?' over het betreffende thema. Met verklarende woordenlijst. De goede keuze van diersoorten met hun verhaal en de mooie aquarellen die op elke pagina tussen de tekst staan, maken het een prachtig dierenboek voor bibliotheek en school. Vanaf ca. 9 jaar.