Boek
Nederlands

Bruiden van God

Helen Vreeswijk (auteur)

Bruiden van God

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als Kim en haar broertje hun depressieve moeder vergezellen naar een klooster om even bij te komen, raken ze verzeild in een sekte met een leider die heel ver gaat om 'zieltjes' te winnen. Vanaf ca. 12 jaar.
Extra onderwerp
sekten, Thrillers, misdaad, thriller
Titel
Bruiden van God
Auteur
Helen Vreeswijk
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2003
160 p.
ISBN
90-45-90036-X

Besprekingen

De moeder van de 13-jarige Kim is depressief. Een hulp van de thuiszorg, en tevens aanhanger van een streng gelovige sekte, stuurt moeder, Kim en een kleiner broertje naar het klooster van de sekte om tot rust te komen. Een op de werkelijkheid gebaseerd verhaal waarin op redelijk heldere wijze wordt uitgelegd hoe ver een sekteleider kan gaan om 'zieltjes' te winnen (afpersing, hersenspoeling, verkrachting etc.). Het verhaal mist net die kracht om de lezer volledig te verplaatsen in de hoofdkarakters, waardoor zij eerder als stommelingen dan als slachtoffers zullen worden gezien, terwijl dat in de meeste gevallen niet zo is en iedereen er vatbaar voor kan zijn. Duidelijke bladspiegel, zonder illustraties. Vlot geschreven. Jammer van de titel die, hoewel wel op het verhaal slaand, niet direct lezers zal trekken. Prima, redelijk spannend leesboek over een weinig besproken onderwerp voor de jeugd vanaf ca. 12 jaar.

Over Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk (Den Haag, 1 maart 1961 – Kerk-Avezaath, 31 oktober 2016) was een Nederlands jeugdauteur.

Biografie

Vroeger had Vreeswijk het door dyslexie moeilijk op school. Ze begon met het schrijven van eigen verhalen en besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.

Ze ging werken bij de politie en was betrokken bij bekende onderzoeken zoals de ontvoering van Toos van der Valk, de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn, de Makro-afpersingszaak en de moord op de schrijver Paul Harland. Ook kwam ze regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Op 1 januari 2010 stopte ze met het politiewerk.

Haar ervaringen bij de recherche heeft de auteur gebruikt voor verhalen waarin misdaden tegen en door jonge volwassenen een grote rol spelen. De boeken zijn voor jongeren geschreven en gebaseerd op criminele gedragingen zoals ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalke…Lees verder op Wikipedia