Boek
Nederlands

Over the edge

Helen Vreeswijk (auteur), Dirk Bracke (auteur)
+1
Over the edge
×
Over the edge Over the edge
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Chris voelt zich alleen sinds de scheiding van zijn ouders. Hij is niet erg populair bij de meisjes. Fien ziet hij als de vrouw van zijn dromen, maar helaas is ze verliefd op zijn beste vriend Ruud. De gefrustreerde jongen is geobsedeerd door seks. Hij besluit hoe dan ook seks te hebben met een meisje dat op Fien moet lijken. Goedschiks of kwaadschiks.
Onderwerp
Verkrachting
Titel
Over the edge
Auteur
Helen Vreeswijk Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2010
389 p.
ISBN
9789022324790 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Chris, een jongen van 17, voelt zich alleen sinds de scheiding van zijn ouders. Hij is niet meteen de knapste jongen van zijn klas en is dan ook niet erg populair bij de meisjes. Fien ziet hij als de vrouw van zijn dromen, maar helaas is ze verliefd op zijn beste vriend Ruud.
Het wordt in het begin van Over the Edge al duidelijk hoeveel Chris bezig is met seksualiteit en het fragment waarin erg expliciet beschreven wordt hoe de jongen masturbeert voor het computerscherm, is meteen typerend voor de rest van het boek, dat bol staat van frustratie en geweld. Het hoofdpersonage wordt vrij oppervlakkig neergezet, de nadruk ligt vooral op zijn gewelddadige plannen en de toenemende frustratie in zijn hoofd. De hoofdstukken zijn afwisselend geschreven vanuit het standpunt van Chris, zijn slachtoffers en de rechercheurs. In de stukken waarin het onderzoek beschreven wordt, komt even een auteur naar voren met een grote kennis op het gebied van recherche.
Het realisme in de passages…Lees verder
Chris (17) is verliefd op Fien, maar zij ziet hem niet staan. De gefrustreerde jongen is geobsedeerd door seks. Hij besluit hoe dan ook seks te hebben met een meisje, dat dan wel op Fien moet lijken. Vanuit Antwerpen gaat hij naar Nederland: daar randt hij een jong meisje aan. Daarna volgen steeds gewelddadigere aanrandingen en verkrachtingen. Al die tijd blijft seks met Fien zijn ultieme wens. De Nederlandse politie ziet al snel de verbanden, maar het duurt even voordat alle zaken samenkomen. De hoofdstukken over Chris en Fien, waarin het perspectief steeds tussen hen wisselt, zijn geschreven door Dirk Bracke. Zeer gedetailleerd beschrijft hij Chris´ daden. De hoofdstukken over het politieonderzoek zijn van Helen Vreeswijk. Het verhaal is spannend: de lezer ziet het net zich rond Chris sluiten. Zijn verhaal zal menig lezer rode oortjes bezorgen, maar de openhartigheid maakt op de volwassen lezer toch een wat geforceerde indruk. Het is de vraag of met name Bracke hier zelf niet 'over …Lees verder

Over Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk (Den Haag, 1 maart 1961 – Kerk-Avezaath, 31 oktober 2016) was een Nederlands jeugdauteur.

Biografie

Vroeger had Vreeswijk het door dyslexie moeilijk op school. Ze begon met het schrijven van eigen verhalen en besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.

Ze ging werken bij de politie en was betrokken bij bekende onderzoeken zoals de ontvoering van Toos van der Valk, de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn, de Makro-afpersingszaak en de moord op de schrijver Paul Harland. Ook kwam ze regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Op 1 januari 2010 stopte ze met het politiewerk.

Haar ervaringen bij de recherche heeft de auteur gebruikt voor verhalen waarin misdaden tegen en door jonge volwassenen een grote rol spelen. De boeken zijn voor jongeren geschreven en gebaseerd op criminele gedragingen zoals ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalke…Lees verder op Wikipedia