Boek
Nederlands

De Leeuw van Vlaanderen, of De Slag der Gulden Sporen

De Leeuw van Vlaanderen, of De Slag der Gulden Sporen

De strijd der Vlaamse burgers tegen de Franse adel, eindigend met hun overwinning bij Kortrijk (Guldensporenslag, 1302).
Onderwerp
Guldensporenslag
Titel
De Leeuw van Vlaanderen, of De Slag der Gulden Sporen
Auteur
Hendrik Conscience
Uniforme titel
De Leeuw van Vlaanderen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Brussel]: Het Laatste Nieuws, 2003? | Andere uitgaves
368 p. : ill.
Aantekening
Oude spelling vóór 1947

Besprekingen

De Leeuw van Vlaanderen (1838) is een lijvige historische roman, zoals de Romantiek er vele kent. Ze vertelt van de beroemde overwinning van een ongeoefend leger Vlaamse boeren op het leger van de Franse koning in 1302, het verhaal dus van de Guldensporenslag. Juist in de jaren na de Belgische opstand (1830), waarin België loskwam van Noord-Nederland, heeft dit boek veel betekend in 'de Vlaamse emancipatiestrijd'. Deze uitgave is op de spellingsaanpassing na een exacte herdruk van het boek zoals het oorspronkelijk verschenen is, met het voorwoord van Conscience, zijn aantekeningen en ingeleid door Marcel Janssens. Kleine druk.

Over Hendrik Conscience

Hendrik (Henri) Conscience (Antwerpen, 3 december 1812 – Elsene, 10 september 1883) was een Vlaams schrijver. Hij werkte zich door talent en ijver op tot een Vlaams volksschrijver. Er wordt van hem gezegd dat hij "de man was die zijn volk leerde lezen."

Door middel van zijn 'schilderende' teksten probeerde hij het volk op te voeden en te onderwijzen. Conscience was pro-Belgisch maar tegelijk bleek uit zijn geschriften een felle Vlaamsgezindheid. Zijn populairste werk, De leeuw van Vlaanderen, werd bijna een eeuw later verfilmd door Hugo Claus.

Naast schrijver was hij ook bestuurder, griffier, redacteur, arrondissementscommissaris en conservator van musea.

Biografie

Jeugd

Hendrik Conscience was een zoon van de Antwerpse ongeletterde Cornelia Balieu, en van Pierre Conscience, afkomstig uit Besançon. Die werkte voor de marine van Napoleon Bonaparte onder het Franse keizerrijk en…Lees verder op Wikipedia