Boek
Nederlands

Het einde van mensen in 1967

Het einde van mensen in 1967

Genre:
Titel
Het einde van mensen in 1967
Auteur
Herman Brusselmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 1999
199 p.
ISBN
90-5333-718-0

Besprekingen

Als een mens wil is 't leven simpel

Geduld wordt soms beloond. Al te zelden, uiteraard, maar toch. Dat Herman Brusselmans ooit nog eens een onderhoudend boek zou schrijven, wie had het gedroomd? Ik zeker niet, maar ziet, het is geschied: Het einde van mensen in 1967, zijn nieuwe verhalenbundel, is een bijkans prettig leesbaar werkje dat warempel zelfs ècht goed zou zijn geweest als het door een iets minder eendimensionaal auteur was geschreven. Weliswaar is het met dit oordeel een beetje als met de onverdiende en buitenproportionele welwillendheid en lof die de eeuwige zeikerd van de familie ten deel valt als die zich één keertje eens als een prettig mens gedraagt - maar dat je je met dit boek niet gek verveelt, het mag gerust een gebeurtenis worden genoemd in het licht van vrijwel al Brusselmans' overige werk.

Jaren geleden heb ik al eens beweerd dat Brusselmans het leesbaarst schrijft als hij niet enig pseudo-autobiografisch ik-personage opvoert, maar zijn verhaal in de derde persoon doet - zie De man die wer…Lees verder

De mol van de literaire smaak

In Het einde van mensen in 1967 dwaalt onder andere ,,de Kucher'' rond. De Kucher is een niet door enig geweten gehinderde pooier met een uitgekiend kleinstedelijk middenstandsgevoel. Zijn sleutel tot succes zit vervat in zijn slogan: ,,er moet systeem zitten in uw werk, anders is 't weinig avance''. Dus krijgen zijn meisjes van de namiddagshift altijd gewone namen, en de meisjes van de nachtshift chiquere. Een kleine zelfstandige kent de kleine kantjes van zijn klanten. Pooiers en schrijvers, één strijd: ook Herman Brusselmans houdt wel van enige middenstandse regelmaat. Als je je herinnert dat je zijn vorige boek gelezen hebt terwijl de zon je nek verbrandde, dan kun je er prat op gaan dat het sneeuwt wanneer het volgende in de bus zit. Een beetje zoals je vroeger wist dat er een vakantie aankwam als Altiora Averbode je weer het Top-vakantieboek in de maag splitste. Het is kortom een waarheid voor paters en pooiers: met regelmaat is niets mis.

Het einde van mensen in 1967…Lees verder

In dit ongewoon opgebouwde boek (met perfect afzonderlijk leesbare verhalen, die omdat ze over dezelfde personages handelen tegelijk toch weer een roman vormen) schetst de bekende Vlaamse auteur (1957) het leven van een aantal archetypische inwoners uit het fictieve dorp Lensbeke op het einde van de jaren zestig. De verhalen worden op een cynisch, ironisch toontje verteld en het is àl kommer en kwel wat de Lensbekenaars overkomt: Alma vermoordt Jef, Flor de Paardenmarchand stikt in een autokoffer, de nieuwe dokter pleegt zelfmoord. Brusselmans slaagt erin de diverse verhaallijnen mooi te laten samenklikken. Wat in het ene verhaal een toevallig fait divers lijkt, blijkt in het volgende verhaal een belangrijk sleutelelement te zijn. Hij beschrijft zijn personages recht voor de raap in een wervelend, vaak bewust choquerend Vlaams. In enkele pennentrekken slaagt hij er steeds opnieuw in de Lensbekenaars te schetsen. Maar het blijft dan wel bij een schets, want Brusselmans doet nergens een…Lees verder

Over Herman Brusselmans

Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Belgisch schrijver, dichter en columnist.

Biografie

Brusselmans werd geboren in Hamme, Oost-Vlaanderen. Eind jaren zeventig was hij een verdienstelijk voetballer. Hij speelde linksbuiten bij SK Berlare, Vigor Hamme en de UEFA-junioren (min 18-jarigen) van Sporting Lokeren. Bij deze laatste speelde hij onder trainer Leon Nollet samen met latere profvoetballers Raymond Mommens, Alex Querter en Marc Verbruggen. In 1976 ging Brusselmans Germanistiek studeren aan de Universiteit van Gent. In 1978 koos hij voluit voor literatuur maar is blijven voetballen bij o.m. De Woody's, een minivoetbalclub die hij noemde naar zijn overleden hond Woody. In 1980 studeerde hij af en ging aan de slag in een Brusselse bibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Schrijverschap

In 1982 debuteerde Brusselmans met de verhale…Lees verder op Wikipedia