Boek
Nederlands
In een alternatief Engeland in 1982, waarin Argentinië de Falklandoorlog heeft gewonnen, koopt een man een van de eerste androïdes (robotmensen) die direct verliefd wordt op de vriendin van de man.
Titel
Machines zoals ik
Auteur
Ian McEwan
Vertaler
Rien Verhoef
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Machines like me
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2019
347 p.
ISBN
9789463360494 (hardback)

Besprekingen

Een robot die van je houdt

Ian McEwan is zo'n auteur die zich nooit herhaalt. Zijn nieuwste roman, Machines Like Me, knipoogt veelvuldig naar sciencefiction. Dat draait regelmatig hilarisch uit, maar gaat wel ten koste van de diepgang van de personages.

Er zijn in het inmiddels bijna 45 jaar oude schrijverschap van Ian McEwan verschillende fasen te onderscheiden. Daarbij is zijn werk gaandeweg steeds meer dimensies gaan krijgen. In zijn vroege boeken betoonde hij zich vooral gefascineerd door het exploreren van de extremiteiten en absurditeiten van het bestaan. Die fascinatie is nooit verdwenen, maar kreeg vanaf The Child in Time (1987) een diepere resonantie, doordat ze veel meer dan in het vroege werk vergezeld ging van een oprechte empathie met de menselijke kwetsbaarheid.

Onderzoek naar de vraag hoe de mens omgaat met de gruwelijkheden die hem overkomen werd daarbij belangrijker dan die gruwelijkheden zelf. Hoewel altijd voorzien van een doordachte plot, werden McEwans romans vooral bespiegelingen over morele vraagstukken. Hoogtepunt daarin was Atonement (2001). De jeugdige vertelster Briony, gedreven door een giftige combinatie van moedwil en misverstand, verwoest daarin het leven van de enkele jaren oudere Robbie en p…Lees verder

Wie is eigenlijk de robot?

Roman. In de roman Machines zoals ik verwerkt Ian McEwan alle filosofische en neurobiologische vragen die de jongste vijftig jaar gesteld zijn over artificiële intelligentie. Met robots in de hoofdrol.

Een roman kan een gedachte-experiment zijn, waarin de schrijver een wereld bedenkt waarin mogelijke gedragingen of gevoelens en ongekende perspectieven op mens en bestaan kunnen worden uitgeprobeerd. De filosofie bedient zich vaak van gedachte-experimenten: het verrukkelijk heldere Zonder vandaag morgen geen gisteren van de Zwitserse filosoof Yves Bossart uit 2014 is een onderhoudend en originele inventaris van de gereedschapskoffer van de denkers van de jongste tweeduizend jaar. Daar kan nu een nieuw instrument aan toegevoegd worden: Ian McEwans Machines zoals ik is een denkoefening in romanvorm.

Alle filosofische of neurobiologische vragen die de jongste vijf decennia gesteld zijn over (al dan niet artificiële) intelligentie of (al dan niet menselijk) bewustzijn zitten erin verwerkt. Het is ook niet toevallig dat de Brit McEwan (71) een bijdrage leverde aan de eerder dit jaar verschenen bundel Possible minds. Twenty-five ways of looking at AI, een rondetafel met 25 on…Lees verder

Niet gemaakt om een leugen te begrijpen

De Britse schrijver Ian McEwan zwerft met verve van genre naar genre. Zijn nieuwste roman is een knipoog naar de sciencefiction. Wat onderscheidt robot Adam van de mens?

FICTIE

Er zijn in het bijna 45 jaar oude schrijverschap van Ian McEwan verschillende fasen te onderscheiden. Daarbij is zijn werk gaandeweg steeds meer dimensies gaan krijgen. In zijn vroege boeken betoonde hij zich vooral gefascineerd door het exploreren van de extremiteiten en absurditeiten van het bestaan.

Die fascinatie is nooit verdwenen, maar kreeg vanaf The Child in Time (1987) een diepere resonantie, doordat ze veel meer dan in het vroege werk vergezeld ging van een oprechte empathie met de menselijke kwetsbaarheid. Onderzoek naar de vraag hoe de mens omgaat met de gruwelijkheden die hem overkomen, werd daarbij belangrijker dan die gruwelijkheden zelf. Hoewel altijd voorzien van een doordachte plot, werden McEwans romans vooral bespiegelingen over morele vraagstukken.

Hoogtepunt daarin was Atonement (2001), waarin de jeugdige vertelster Briony, gedreven door een giftige combinatie van moedwil en misverstand, het leven van de enkele jaren oudere Robbie v…Lees verder

De verliefde robot

BOEKENBAL

IAN MCEWAN Machines zoals ik

De maan, Mars, 20.000 mijlen onder zee of het jaar 2312: sciencefictionromans spelen zich doorgaans op verre planeten of toch minstens in een verre toekomst af, maar de Britse bestsellerauteur en Booker-winnaar Ian McEwan zet in zijn nieuwe roman een stap terug in de tijd en situeert zijn toekomstvisioen over een ménage à trois met een robot in het Engeland van de jaren 80. Of toch in een alternatieve versie ervan: Margaret Thatcher regeert weliswaar met ijzeren hand over Groot-Brittannië, het Iers Republikeins Leger voert een bommencampagne en op de achtergrond raast de Falklandoorlog, maar er is meer dan de bekende kommer en kwel in McEwans stukje futuristische historiek. The Beatles spelen nog – al wordt hun jongste plaat ‘Love and Lemons’ niet al te best ontvangen – en de Britse computerpionier Alan Turing is niet in 1954 gestorven aan een cyanidevergiftiging, maar leeft nog als een welgestelde wisku…Lees verder

Engeland, 1982, in een alternatieve werkelijkheid. Argentinië heeft de Falklandoorlog gewonnen, Engeland rouwt, Thatchers opvolger besluit uit de EU te treden en de Britse wiskundige/computerpionier Alan Turing leeft nog waardoor de ontwikkeling van computer en kunstmatige intelligentie versneld heeft plaatsgevonden. Hoofdpersoon Archie heeft net een van de eerste op de markt gebrachte hightech androïdes (robotmensen), Adam, gekocht. Tussen Archie, zijn vriendin Miranda, en Adam, die verliefd wordt op Miranda, ontstaat een vreemde driehoeksverhouding. Die eindigt abrupt als de adoptie van een kind door Archie en Miranda dreigt te mislukken doordat de rechtlijnige Adam Miranda bij de politie wil aangeven vanwege iets uit haar verleden. Fascinerende what-if roman van een van de beste hedendaagse Britse auteurs (1948) over een zeer actueel thema. Kan een androïde wel gevoelens hebben? Hoe verhoudt zich de algoritme-ratio van de androïde ten opzichte van de vaak irrationele emoties van de…Lees verder

Over Adam

Ian McEwan reflecteert op wenselijkheid en mogelijkheid van een robot als huisvriend.

Sinds Mary Shelleys sf-horrorroman 'Frankenstein' en Carol Capeks literaire creatie van de robot is niet alleen de mensheid maar ook de literatuur hevig geïnteresseerd in het creëren van een kunstmatige homo sapiens. Hoeveel papieren robots hebben intussen niet het licht gezien, vooral in strips maar toch ook in de serieuze literatuur! Centrale vraag is steeds hoe menselijk zo'n computer op twee benen gemaakt kan worden, en of hij mogelijk op den duur de mens zelf zal verdringen met zijn grotere intelligentie.

Onlangs nog verscheen Sander Pleij in zijn debuut als schrijver met een hoogst interessante experimentele roman 'Explicador', waarin een jonge onderzoeker het raadsel van het leven probeert te ontrafelen en een computer voedt, niet met algoritmen en statistische data maar met ideeën van de scheppende mens, kunstenaars, filosofen, schrijvers. En natuurlijk wordt zijn vinding gecontrasteerd met de gebrekkige mens zelf, die verliefd is en last heeft van zij…Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia