Boek
Nederlands

Naar het ziekenhuis

Imme Dros (auteur), Harrie Geelen (illustrator)
+1
Naar het ziekenhuis
×
Naar het ziekenhuis Naar het ziekenhuis
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Ella moet geopereerd worden aan een bobbel onder haar kin. Daarvoor moet ze naar het ziekenhuis. Prentenboek met omkaderde expressieve kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Operaties, Ziekenhuizen
Titel
Naar het ziekenhuis
Auteur
Imme Dros
Illustrator
Harrie Geelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
[44] p. : ill.
ISBN
9789045107578

Besprekingen

Hoe maak je van een prozaïsch gegeven als naar het ziekenhuis gaan een interessant verhaal? Geef het hoofdpersonage een bijzondere en spannende aandoening, en schrijf daar dan zo over dat de lezer mee kan leven met de spanning, het afwachten en de opluchting als het probleem is opgelost. En zorg voor tekeningen die deze stemmingen weten uit te dragen.

Ella, het hoofdpersonage in Naar het ziekenhuis heeft een bult onder haar kin. De kinderarts zegt dat het een fistel is, die voorkomt uit een oude kieuw. Ella weet toevallig alles van kieuwen af, de juf heeft er nl. over verteld op school. Ze weet dan ook dat vissen kieuwen hebben, maar mensen niet. "'Mensen ook', zegt de kinderarts. 'Maar alleen voor ze zijn geboren. Niet erna, dan moeten ze weg zijn. Bij jou is er eentje blijven zitten.'" Volgens de dokter kan de kieuw gemakkelijk weggehaald worden met een piepkleine operatie. En dan begint het lange wachten. De kinderarts zou bellen, maar ze belt helemaal niet. Iedere d…Lees verder
Ella heeft een bobbel onder haar kin, die niet meer vanzelf verdwijnt. Daarom moet ze geopereerd worden. Ella wil helemaal niet naar het ziekenhuis. De andere kinderen op school mogen de bobbel niet zien. Eenmaal in het ziekenhuis valt het allemaal wel mee. De tekst bestaat uit korte zinnen, die steeds in een of twee alinea's van drie zinnen onder de illustratie gezet zijn. Ze zijn prettig om voor te lezen. De uitleg van de bobbel is wel erg kindvreemd: het gaat om een fistel, het restant van een kieuw. Voor kinderen volstrekt onbegrijpelijk. De illustraties in de bekende stijl geven niet alleen een goed beeld van de tekst, maar bieden ook een aanvulling, waardoor het leuk is om het verhaal ook aan de hand van de illustraties na te vertellen. Voor kinderen een mooi boek om een operatie in het ziekenhuis bespreekbaar te maken. Vanaf ca. 4 jaar.

Naar het ziekenhuis

Elle heeft een vreemde bobbel onder haar kin. De dokter vindt het ook vreemd, en stuurt haar naar de kinderarts. Die zegt dat ze naar het ziekenhuis moet, om de bobbel weg te laten halen. Maar niet meteen, pas als er plaats is. Het duurt een hele tijd voor de kinderarts belt. Emma schrikt van elke telefoon: ze wil niet naar het ziekenhuis, zelfs niet voor een piepkleine operatie, want dat doet pijn. Mama probeert haar gerust te stellen, maar Emma blijft wantrouwig. En niemand mag haar bobbel zien, niet op school, niet tijdens de vakantie ... Na de vakantie moet het gebeuren. Emma is bang, en als ze ’s nachts wakker wordt, probeert ze weg te sluipen. De verpleegster brengt haar snel terug naar bed. Emma merkt niet veel van de operatie, en het doet niet zoveel pijn. Ze mag na twee dagen al naar huis. Dagen in het ziekenhuis duren lang, maar dan komt er post van school. Als ze naar huis mag, krijgt ze extra cadeautjes van mama en papa. En nu het achter de rug is vertelt ze honderduit. Di…Lees verder

Over Imme Dros

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Imme Dros

Emmy Theodora (Imme) Dros (Oudeschild, 26 september 1936) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur.

Leven

Dros wordt als eerste van zes kinderen geboren op Texel en groeide op dat eiland op. Ze bezocht het gymnasium in Den Helder en studeerde Nederlands in Amsterdam. Daarbij ontmoette ze haar echtgenoot Harrie Geelen met wie ze drie kinderen kreeg, onder wie Pieter Geelen (1964), de mede-oprichter van het navigatiebedrijf TomTom.

In 1971 debuteerde Dros als schrijver met Het paard Rudolf. Harrie Geelen, met wie ze in Hilversum woont, illustreerde veel van haar boeken.

Werk

In de jaren zeventig schreef Dros boeken over dieren en boeken naar aanleiding van televisieseries waaraan haar man ook meewerkte. Vanaf de jaren 80 nemen onzekere pubers een grote plaats in in haar werk. Eind jaren 80 volgen boeken voor beginnende lezers, onder andere de serie over Roosje. Veel opzi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties