Een vrouw, die probeert met de haar ter beschikking staande computernetwerken een geneesmiddel te vinden voor haar ernstig zieke zus, wordt furieus wanneer ze merkt dat iemand haar systeem is binnengedrongen.
Onderwerp
Zussen
Titel
Onmisbaar
Auteur
Iris Johansen Roy Johansen
Vertaler
Lara Visser
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Storm cycle
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2012
352 p.
ISBN
9789021805153 (paperback)

Besprekingen

Iris Johansen is Amerikaanse en de auteur van een twintigtal romans. Voor Spoorloos heeft haar zoon Roy een handje toegestoken. Rachel Kirby is een van de grootste computerspecialisten van de Verenigde Staten. Haar troetelkind is Jonesy, een supercomputer die naast zijn eigen rekenkracht ook de ongebruikte rekenkracht van duizenden andere computers aanwendt. Rachel is maniakaal met haar werk bezig, maar er is ook een grote zorg in haar leven: haar zus Allie lijdt aan de ongeneeslijke degeneratieve ziekte leukodystrofie.
Dan gebeuren er kort na elkaar drie dingen die Rachels leven helemaal overhoop halen: eerst ontdekt ze dat iemand stiekem een ongelooflijke hoeveelheid rekenkracht van Jonesy steelt, dan ontsnapt ze ternauwernood aan een moordaanslag, en tenslotte krijgt ze een e-mail van ene John Tavak, die vanuit zijn erg penibele situatie in een graftombe in Egypte beweert dat hij een geneesmiddel voor leukodystrofie op het spoor is.
Hoewel de kaft Spoorloos …Lees verder
De onuitstaanbare Rachel Kirby is een genie met computers. Ze heeft het grootste computergeheugen ter wereld tot haar beschikking en gebruikt het om een geneesmiddel te vinden voor de zeldzame neurologische aandoening waaraan haar zus Alex snel zal sterven. Haar verontwaardiging wordt gewekt als blijkt dat iemand op haar systeem inbreekt en kostbare computertijd gebruikt. Als deze persoon opgesloten komt te zitten in een Egyptische grafkamer, waarschuwt hij Rachel die hem te hulp komt. Deze John Tavak heeft een hoger IQ dan ieder ander op aarde. Hij zoekt naar een dokter, een vrouw uit de Egyptische oudheid, die al een geneesmiddel voor Alex beschikbaar had. Zo gaan ze samen het avontuur aan met de ene onwaarschijnlijke gebeurtenis na de andere. En bevatte het verhaal nu maar de humor en ironie van de Indiana Jonesverhalen, dan was het genietbaar. Nu kunnen de inhoudsloze persoonlijkheden niet boeien en moet het boek het hebben van al te veel extremen. De ervaren lezer kijkt daar snel…Lees verder