Boek
Nederlands

Het eiland onder de zee

Isabel Allende (auteur), Rikkie Degenaar (vertaler)
In de roerige periode 1780-1812 wordt een knappe slavin door een Franse plantage-eigenaar op het huidige Hai͏̈ti uitgebuit, misbruikt en van een kind beroofd, maar vervult niettemin toegewijd de moederrol voor diens wettige zoon.
Titel
Het eiland onder de zee
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Rikkie Degenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La isla bajo el mar
Editie
3de herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2010
447 p.
ISBN
9789028423404 (paperback)

Besprekingen

Isabel Allende is een productief schrijfster. In haar autobiografische roman De som der dagen (2008) vertelt ze dat ze zich al 25 jaar lang op acht januari aan het schrijven van een nieuw boek zet. Ditmaal resulteerde deze discipline in Het eiland onder de zee, een historische roman over de zwarte slavin Zarité.

Al heel jong wordt Tété (Zarité) toegevoegd aan de huisslaven op de suikerrietplantage van de Fransman Toulouse Valmorain op Saint-Domingue, het tegenwoordige Haïti. Ze is aangekocht om als persoonlijke slavin van Valmorains Spaanse echtgenote te dienen. Wanneer deze Spaanse dame echter almaar verder van de werkelijkheid verwijderd raakt, eist ook Valmorain het meisje in zijn eenzame nachten op. Ze krijgt twee kinderen van hem; de oudste wordt haar afgenomen, maar het meisje Rosette mag ze houden. Zij groeit op als een soort zusje van Valmorains wettige zoon. Tété zelf ondergaat alles gedienstig en berustend. Ze heeft maar één droom: vrij zijn. Een droom d…Lees verder
De bekende Chileense schrijfster (1942) debuteerde tijdens haar ballingschap in Venezuela succesvol met de roman ‘Het huis van de geesten’ (1982). Sinds 1988 woont ze in Californië. Vijftien jaar na ‘Fortuna’s dochter’ (1994) heeft zij nu opnieuw een historische roman gepubliceerd. Ditmaal over de slavernij, met als - genuanceerd beschreven - achtergrond de Franse kolonie Saint-Domingue (nu Haïti), Cuba en Louisiana in de roerige periode 1780-1812. De knappe slavin Zarité (Tété) werd, voordat ze haar vrijheid had bevochten, door een Franse plantage-eigenaar uitgebuit, misbruikt en van een kind beroofd, maar vervulde niettemin toegewijd de moederrol voor diens wettige zoon en bood redding bij een slavenopstand en andere rampspoed. Naast deze verhaalstreng zijn vaardig vele dramatische, romantische en avontuurlijke nevenverwikkelingen ingepast. De summier getekende personages (met ondernemende vrouwen als Tété in de hoofdrol), de typische humor, de toefjes magie en ook die bizarre uitgl…Lees verder

Over Isabel Allende

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia

Suggesties