Boek
Nederlands

Het woud van de pygmeeën

Isabel Allende (auteur)
+1
Het woud van de pygmeeën
×
Het woud van de pygmeeën Het woud van de pygmeeën

Het woud van de pygmeeën

In de reeks:
De vijftienjarige Alex gaat samen met zijn oma, een reisboekenschrijfster, op avontuur in Afrika. Vanaf ca. 14 jaar.
Onderwerp
Pygmeeën
Titel
Het woud van de pygmeeën
Auteur
Isabel Allende
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El bosque de los pigmeos
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2004
222 p.
ISBN
90-284-2033-9

Andere formaten:

Besprekingen

Nadia en Alexander, twee ondernemende tieners, maken een soort expeditie mee in Afrika, in het kielzog van oma Kate die daarheen op reportage werd gestuurd door de 'International Geographic'. Wat zich eerst als een safari aankondigde, verandert algauw in de verbeten zoektocht naar twee verdwenen missionarissen. Die zoektocht brengt het stel in een pygmeeëndorp, Ngoubé geheten, dat geterroriseerd wordt door een handjevol zwarte potentaten. Met de hulp van de lokale geesten en de eigen totemdieren slagen de jongelui erin om de pygmeeën van hun juk te bevrijden.
Wie de auteur kent uit haar vorige romans, zal zich wellicht afvragen wat er met Allende aan de hand is. Haar vertelkracht is zoals in haar eerdere verhalen indrukwekkend, maar haar personages zijn niet langer uitgediept, het zijn eerder stereotiepe poppenkastfiguren dan mensen van vlees en bloed; en de situaties waarin ze terechtkomen, en waar ze zich overigens moeiteloos doorheen worstelen, doen het enkel goed in stuiverroma…Lees verder
In het derde deel van deze avontuurlijke trilogie (na 'De stad van de wilde goden' en 'Het Rijk van de Gouden Draak'), gaat Alexander met Nadia en zijn oma, een reisboekenschrijfster, mee naar Afrika. Daar raken ze door tussenkomst van een missionaris betrokken bij een pygmeeënvolk dat wordt onderdrukt en uitgebuit door een koning, militaire commandant en een tovenaar. Alex en Nadia stellen alles in het werk om de pygmeeën te bevrijden en maken daarbij gebruik van hun magische krachten. In dit deel komen veel thema's aan de orde die ook in de beide andere romans spelen: eerbied voor de natuur en voor de cultuur van andere volken. Alex en Nadia maken een spirituele reis waarbij ze ontdekken dat alles en iedereen deel uitmaakt van een groot universum. Heel humoristisch zijn de reacties op de missionaris die overtuigd is van zijn gelijk en godsdienst. Verder speelt op de achtergrond de groei naar volwassenheid van de hoofdpersonen. Vanaf ca. 14 jaar. Paperback, kleine druk.

Over Isabel Allende

CC BY 2.0 - Foto van/door paal / Paal Leveraas

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia