Boek
Nederlands

Was ik maar thuisgebleven : de afschuwelijkste reiservaringen

Isabel Allende (auteur), Helen Curley Brown (auteur), Eric Hansen (auteur)

Was ik maar thuisgebleven : de afschuwelijkste reiservaringen

Titel
Was ik maar thuisgebleven : de afschuwelijkste reiservaringen / Isabel Allende, Helen Curley Brown, Eric Hansen ... [et al.] ; samengest. door Roger Rapoport ... [et al.]
Auteur
Isabel Allende Helen Curley Brown Eric Hansen
Samensteller
Roger Rapoport
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
I should have stayed home
Uitgever
's-Gravenhage: BZZTôH, 2001
224 p.
ISBN
90-5501-812-0

Besprekingen

Deze bundel opent sterk met Isabel Allende, serveert daarna nog geregeld enkele hoogtepunten, zoals Stacy Ritz die in Belize een levensbedreigende massage krijgt, en Naomi Mann in India, maar tussenin zijn er vertelseltjes in de trant van: "Enkele dagen geleden waren mijn echtgenoot en ik in..." Dan vervalt de bundel snel tot anekdotiek en reizigersgezeur zonder toegevoegde literaire waarde. Dat gezeur dreigt zelfs af en toe te ontaarden in overgevoelig geklaag, zoals in 'Vlucht uit de hel' van Donald W. George over verlate vliegtuigen. Wie nooit 'ns 24 uur op een vliegtuig heeft moeten wachten, is geen reiziger, maar een zielenpoot. De leuke verhalen maken gelukkig veel goed: Roger Rapoport met 'Maui voor een persoon' is leuk, en Linda Watanabe McFerrin is bijna hilarisch met 'Libidineuze Finnen'. Toch overstijgt deze verhalenbundel te weinig de voornoemde anekdotiek, en denkt de lezer, die iets meer wil dan korte schetsjes met een humoristische inslag, af en toe: 'Was ik er maar noo…Lees verder
Verhalenbundel met reisverhalen van diverse auteurs met als rode draad door het boek het feit dat dit beschrijvingen zijn van ervaringen die de schrijvers geen van allen nog eens willen meemaken. Over het algemeen zijn de verhalen weinig dramatisch, dit in tegenstelling tot wat de ondertitel doet vermoeden. Het boek is voorzien van een inhoudsopgave en bevat achterin een gealfabetiseerde lijst van de diverse auteurs met daarin opgenomen enige beknopte algemene informatie over de personen alsmede een korte opsomming van nog enige andere werken. Door de vaak droge humoristische wijze van beschrijven een aardige verhalenbundel met zowel korte als wat langere verhalen. Kleine druk.

Over Isabel Allende

CC BY 2.0 - Foto van/door paal / Paal Leveraas

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia