Een gezin dat in hun vervallen boerderij op Rhode Island wordt lastig gevallen door kwade geesten roept twee paranormale onderzoekers te hulp.
Titel
The conjuring
Andere titel
Les dossiers Warren
Regisseur
James Wan
Componist
Joseph Bishara
Acteur
Patrick Wilson Vera Farmiga Ron Livingston Lili Taylor
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2013
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
107 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans, audiodescriptie in het Engels Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051888167625

Besprekingen

Griezelfilm uit 2013 van James Wan (Insidious; Saw) met Patrick Wilson, Vera Farmiga, Lili Taylor en Ron Livingston. In 1971 betrekken Roger en Carolyn Perron en hun vijf dochters een vervallen boerderij op Rhode Island. Na de eerste slechte voortekenen bemerken ze de aanwezigheid van kwade geesten die steeds opdringender worden en ze roepen de paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren te hulp. Volgens de makers is de film gebaseerd op ware gebeurtenissen, het echtpaar Warren werd in de jaren zeventig en tachtig bekend door onder meer 'The Amityville horror'. Alle recensenten zijn positief. Marco Weijers (Telegraaf 5-9-'13) geeft 4 (van 5) sterren. Hij zegt dat horror-specialist James Wan de 'kracht van de suggestie' perfectioneert en concludeert: 'Dat leidt tot bloedstollende confrontaties in een klassiek spookverhaal dat met een fijnzinnig gevoel voor ritme wordt opgebouwd. Griezelen van de bovenste plank dus.' Met bonusmateriaal.

Over James Wan

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

James Wan (Kuching, 26 februari 1977) is een Chinees-Australische producer, filmregisseur en screenwriter van Chinees-Maleisische afkomst.

Wan verhuisde op jonge leeftijd van Maleisië naar het Westen van Australië. Het was zijn droom om horrorfilms te maken. Hij studeerde aan de Royal Melbourne Institute of Technology.

Voordat hij een kaskraker maakte, maakte hij eerst de film Stygian, met Shanon Young. Hiermee won hij de Best Guerrilla Film bij de Melbourne Underground Filmfestival in 2000.

Hij ontmoette Leigh Whannell, met wie hij in 2004 zijn eerste filmsucces, Saw beleefde. Het succes was groter dan verwacht, Saw begon als een low-budgetfilm, die uitgroeide tot een horrorfranchise. Wan stopte na Saw met het maken van vervolgfilms in deze franchise en liet dit over aan Gregg Hoffman. Aan Saw IV werkt hij mee als Executive Producer. In 2007 maakte Wan de horrorfilm Dead Silence en de actie-dramafilm Death Sentence. In…Lees verder op Wikipedia