Titel
Un long dimanche de fiançailles / Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant en Phil Casoar ; met foto's van Gilles Berquet ; naar de roman van Sébastien Japrisot
Auteur
Jean-Pierre Jeunet Phil Casoar Guillaume Laurant
Fotograaf
Gilles Berquet
Naar het werk van
Sébastien Japrisot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un long dimanche de fiançailles
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2005
91 p. : ill.
ISBN
90-209-6026-1

Besprekingen

Mijn grootvader diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als soldaat aan het IJzerfront. Hij was achteraf bijzonder zwijgzaam over deze periode. De ellende waarvan hij getuige was geweest, waar hij deel aan had gehad, was veel te diep om in een verhaal te gieten. Het enige wat we te weten kwamen, was dat oorlog weinig met heldhaftigheid en bijzonder veel met wanhoop te maken had: "De ene keer was je verlamd van angst, probeerde je wanhopig te schuilen, de geringste beweging leverde geschut op van de vijand. Er waren ook momenten dat de wanhoop zo groot was dat je verlossing wou, weg uit de hel. En als je je dan als schietschijf toonde, zweeg het geschut. Van de vijand geen mededogen. En van de hogere legerleiding ook niet". Hoe juist de perceptie van mijn grootvader was en hoe schrijnend de situatie van de soldaten in die meedogenloze loopgravenoorloog kun je lezen in Un long dimanche de Fiançailles, het boek dat onlangs verscheen bij de gelijknamige film.

De Franse regisse…Lees verder
In januari 2005 ging in de Nederlandse bioscopen de speelfilm 'Un long dimanche de fiançailles' van de Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet in première. De film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Sébastien Japrisot, vertelt het verhaal van de jonge, invalide Mathilde die op zoek gaat naar haar verloofde Manech. Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden soldaat Manech en vier anderen wegens muiterij door de krijgsraad het niemandsland tussen de Franse en Duitse vuurlinies ingestuurd. Mathilde gelooft niet in de dood van Manech en met eindeloos geduld weet ze hem op te sporen. In de film is de loopgravenoorlog uitgebreid te zien. Dit fraai uitgevoerde en rijk geïllustreerde boek vertelt over de totstandkoming van de film en bevat veel achtergrondinformatie over het soldatenleven en de gruwelijkheid van het leven in de loopgraven tijdens de Grote Oorlog. Met veel, vaak paginagrote, kleurenfoto's uit de film en origineel beeld- en fotomateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. Een must voor wi…Lees verder

Over Jean-Pierre Jeunet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Jean-Pierre Jeunet (Roanne, 3 september 1953) is een Franse filmregisseur.

Bij een aantal films, zoals Delicatessen en La cité des enfants perdus. werkte hij samen met Marc Caro. Hij werd aangesteld om de Hollywoodfilm Alien: Resurrection te draaien, maar die film werd te licht bevonden door de recensenten. Jeunet zelf zei dat hij te veel gehinderd werd door de filmbonzen. De film zorgde wel voor de financiën van zijn bekendste werk: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain. Deze (bescheiden) film groeide boven Jeunets verwachtingen uit tot een internationale hit.

Jeunet maakt vaak gebruik van dezelfde acteurs. Audrey Tautou speelde bijvoorbeeld in zowel Le fabuleux destin d'Amélie Poulain als Un long dimanche de fiançailles, en Dominique Pinon heeft in alle films van Jeunet een rol.

Filmografie