Strip
Nederlands

Asterix bij de Picten

Jean-Yves Ferri (scenarist), Conrad (illustrator), Albert Uderzo (naar het werk van)
In de reeks:
Asterix; 35
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Titel
Asterix bij de Picten
Scenarist
Jean-Yves Ferri
Illustrator
Conrad
Naar het werk van
Albert Uderzo 1927-2020 René Goscinny
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Astérix chez les Pictes
Uitgever
Paris: Albert René, 2013
48 p. : ill.
ISBN
9782864972693 (paperback)

Besprekingen

Dit avontuur van Asterix en Obelix is van de hand van twee nieuwe auteurs, maar Uderzo heeft wel over hun schouder meegekeken. Het onafscheidelijke tweetal is in de winter aan het strandjutten, als ze een ijsklomp vinden met daarin een man. Na ontdooiing blijkt die een Pict te zijn uit Schotland: MacAdam. Zijn stem is hij kwijt, maar Panoramix geneest hem. Asterix en Obelix besluiten hem terug te brengen naar Schotland. Daar blijkt hij kandidaat te zijn voor het koningschap, maar hij wordt dwarsgezeten door MacAber, die met hulp van de Romeinen zelf de troon wil bestijgen en bovendien de verloofde van MacAdam wil inpikken. Veel woordspelingen en grappen over Schotse clichés zoals whisky, het paalwerpen, kilts met ruitpatronen en het monster van Loch Ness. Liefhebbers van de serie zullen nauwelijks een breuk ervaren met de tekenstijl van Uderzo. Voor een breed publiek van vrijwel alle leeftijden.

Over Jean-Yves Ferri

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Selbymay

Jean-Yves Ferri (Mostaganem, 20 april 1959) is een Frans stripauteur, actief als scenarist, tekenaar en inkleurder van stripalbums. Belangrijke stripseries van deze auteur zijn Aimé Lacapelle en Terug op aarde (met Manu Larcenet). In juli 2011 werd hij door uitgeverij Hachette geselecteerd als scenarist voor de voortzetting van de stripreeks Asterix. Didier Conrad werd als tekenaar geselecteerd.

Biografie

Ferri werd geboren in Algerije als zoon van pieds-noirs. In Terug op aarde laat hij het personage gebaseerd op tekenaar Manu Larcenet verhuizen van de grootstad naar het platteland. Dit is deels gebaseerd op het leven van Ferri die op zijn 17e naar het platteland van de Aveyron verhuisde, wat een echte cultuurshock was. In zijn strip Aimé Lacapelle speelde Charles De Gaulle een kleine bijrol en later ontwikkelde Ferri een aparte komische reeks rond de figuur van De Gaulle.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties